Ukrainë/ Çernobili nën kontroll, pas shqetësimeve për një riaktivizim

14/05/2021 03:36

Zyrtarët ukrainas deklaruan se situata në termocentralin bërthamor të Çernobilit është e qëndrueshme, pas raportit nga një shkencëtar i cili tha se reagentët e ndarjes mund të digjeshin me sasinë e karburantit të uraniumit ”të varrosur” brenda një reaktori, 35 vjet pas katastrofës atje.

”Aktualisht, sensorët në të gjitha dhomat janë në një nivel të qëndrueshëm pa treguar shenja rritjeje”, tha administrata e ish-termocentralit. Zyrtarët thanë se nuk kishte rrezik për një reagim zinxhir të copëtimit bërthamor të vetëqëndrueshëm. Ata thanë se do të përdorej një zgjidhje e veçantë nëse do të kishte një rritje të dendësisë së fluksit të neutroneve.

Instituti për Problemet e Sigurisë së Centralit Bërthamor në Kiev tha se një rritje e reagimeve brenda mbetjeve të bërthamës së reaktorit ishte e pritshme, pasi një mbulesë e re mbrojtëse ishte instaluar në 2016. Tërheqja e niveleve të ujit për shkak të avullimit mund të çojë gjithashtu në emisione më të larta të neutroneve.

Një program i veçantë monitorimi u zhvillua në 2016 por një ndërmarrje e drejtuar nga shteti që mbikëqyr ish-termocentralin nuk ka fonde të mjaftueshme për ta zbatuar atë. Neil Hyatt, një kimist i materialeve bërthamore në Universitetin e Sheffieldit në Britaninë e Madhe, e krahasoi situatën me “thëngjijtë në një gropë me qymyr”.

Termocentrali i Çernobilit u shkatërrua nga një prej katastrofave më të mëdha bërthamore të historisë, duke çuar në mijëra vdekje dhe plagosje dhe ndotje radioaktive të përhapur.

Dhjetëra mijëra njerëz duhej të zhvendoseshin me forcë. Sidoqoftë, qeveria është gjithnjë e më e etur të përdorë zonën e kufizuar për qëllime ekonomike dhe një termocentral diellor është ndërtuar në zonë.

Top Channel