Çernobil/ Regjistrohet aktivitet bërthamor në një reaktor të shkatërruar

13/05/2021 05:05

Shkencëtarët në një reaktor bërthamor të shkatërruar në termocentralin bërthamor të Ukrainës në Çernobil, pasi u instalua një mbulesë çeliku-betoni në vitin 2017, regjistruan aktivitetin bërthamor që u stabilizua menjëherë dhe nuk i kaloi standardet e sigurisë, tha stafi i centralit bërthamor të mërkurën.

Shkencëtarit u shpjegua se në një dhomë të paarritshme brenda ish-termocentralit “Vladimir Ilyich Lenin”, ata zbuluan përqendrime jashtëzakonisht të larta të neutroneve të emetuara.

Neutronet janë pasojë e procesit të ndarjes bërthamore, përkatësisht prishjes radioaktive të grimcave, kështu që tani dyshohet se diku në gërmadha ka akoma një sasi të caktuar uraniumi, karburanti i dikurshëm i këtij termocentrali, i cili ende po digjet. Por, siç pretendojnë shkencëtarët bazuar në modelet matematikore, “dendësia e fluksit të neutroneve” nuk paraqet asnjë rrezik.

Sidoqoftë, për shkak të nivelit të lartë të rrezatimit, nuk është e mundur të përcaktohet saktë gjendja nën bllokun e shkatërruar. “Aktualisht, të gjitha leximet e sensorëve në të gjitha dhomat kanë vlera të qëndrueshme, pa ndonjë trend rritjeje. Nivelet aktuale nuk paraqesin kërcënim për reagimin zinxhir të vetë-qëndrueshëm,” tha deklarata zyrtare.

Rrezatimi i ri neutronik u zbulua pavarësisht nga fakti se në nëntor 2016, një “sarkofag” prej 1.5 miliardë eurosh u vendos mbi uzinën, me synimin për të stabilizuar kushtet brenda tij dhe për të ndaluar reagimet e mundshme.

Njoftohet monitorimi i mëtejshëm i afërt i situatës. Reaktori nr. 4 i termocentralit bërthamor të Çernobilit në Ukrainën veriore shpërtheu gjatë një kontrolli sigurie pak para gjysmë të një në mëngjes më 26 prill 1986. Për dhjetë ditë të tmerrshme, karburanti bërthamor u dogj, duke shpërndarë re të rrezatimit toksik në të gjithë kontinentin. Ukraina dhe Rusia dhe Bjellorusia fqinje u goditën veçanërisht rëndë.

Top Channel