COVID zhduku gripin, nuk kishte ndodhur prej 20 vitesh në Itali

04/05/2021 18:58

Me mbi 2.4 milion raste të sindromave të ngjashme me gripin, përfundon mbikëqyrja sezonale e gripit në Itali, por epidemia nuk ka filluar kurrë: nuk ndodhte prej njëzet vitesh. Falë disa faktorëve, duke përfshirë një konkurrencë virale që pa të mbizotëronte Sars-Cov2 dhe masat e mbrojtjes të vendosura për të luftuar pandeminë, Covid në mënyrë efektive ka ndaluar virusin sezonal. Të dhënat bëhen të ditura nga Instituti Superior i Shëndetësisë.

Në thelb, kurba e epidemisë ka mbetur gjithmonë nën pragun e epidemisë nga tetori deri më sot, falë masave anti-covid që kanë ulur edhe qarkullimin e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes. Gjatë sezonit 2020/21 u morën dhe u analizuan gjithsej 6,818 mostra klinike nga laboratorë të ndryshëm që i përkisnin rrjetit InfluNet dhe, midis tyre, asnjë nuk rezultoi pozitiv për virusin e gripit. Nga këto, megjithatë, 1,470 rezultuan pozitivë për Sars-CoV2.

Nga të dhënat e dërguara nga mjekët roje në lidhje me Sistemin e Mbikëqyrjes së Integruar të Gripit, në javën e 16-të të mbikëqyrjes (nga 19 në 25 Prill) duket se incidenca totale e sindromave të ngjashme me gripin është e barabartë me 0.85 raste për mijë pacientë dhe rastet e vlerësuara të raportuara në të gjithë popullsinë italiane janë rreth 51,000, për një total prej rreth 2,431,000 raste që nga fillimi i mbikëqyrjes. Vitin e kaluar, epidemia e gripit kishte marrë fund, pasi kishte infektuar mbi 7.5 milion njerëz në Itali, mbi 5 milion më shumë sesa ato që shiheshin në sezonin aktual.

“Vjeshtën e kaluar pritej një sezon i vështirë për bashkë-qarkullimin e viruseve Sars-CoV-2 dhe gripit – komenton Antonino Bella, ekspert i Departamentit të Sëmundjeve Infektive ISS – Dhe në vend të kësaj për herë të parë në 20 vitet e fundit nuk kishte asnjë epidemi të gripit sezonal. Kjo sëmundje, e cila prek mesatarisht 5-6 milion italianë çdo vit dhe shoqëron gati dhjetë mijë vdekje çdo dimër, thjesht është zhdukur”.

Top Channel