Raporti i OBSH për origjinën e virusit, SHBA dhe 13 shtete të tjera ankohen

31/03/2021 02:50

Shtetet e Bashkuara dhe 13 vende të tjera shprehën shqetësimin sot për vonesën në botimin e raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) mbi origjinën e koronavirusit dhe dështimin për të lejuar ekspertët qasje të papenguar në të gjitha të dhënat.

Grupi lëshoi ​​një deklaratë të përbashkët pasi drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se ekspertët ndërkombëtarë kishin raportuar vështirësi në qasjen në të dhënat gjatë qëndrimit në Kinë ku po hetonin origjinën e virusit.

“Është e rëndësishme që së bashku të shprehim shqetësimin tonë që studimi i grupit ndërkombëtar të ekspertëve mbi origjinën e virusit SARS-CoV-2 u vonua ndjeshëm dhe që nuk u sigurua qasja në të dhëna të plota, origjinale dhe mostra,” thuhet në deklaratën e nënshkruar nga qeveritë e Australisë, Kanadasë, Republikës Çeke, Danimarkës, Estonisë, Izraelit, Japonisë, Letonisë, Lituanisë, Norvegjisë, Koresë së Jugut, Sllovenisë, Britanisë së Madhe dhe SHBA-së.

Kina ka refuzuar të sigurojë të dhëna të para në lidhje me rastet e hershme COVID-19 për një grup ekspertësh të udhëhequr nga OBSH, tha një ekspert më herët, dhe kjo mund të kishte penguar përpjekjet e tyre për të kuptuar se si filloi pandemia globale. Në një deklaratë të përbashkët, vendet kërkuan studime shtesë mbi kafshët për të përcaktuar se si virusi u transmetua te njerëzit dhe bënë thirrje që vendet anëtare të OBSH-së të kenë qasje në të dhëna, në mënyrë transparente dhe të shpejtë.

“Është thelbësore që ekspertët e pavarur të kenë qasje të plotë në të gjitha të dhënat përkatëse njerëzore, shtazore dhe mjedisore dhe personelin e përfshirë në fazat e hershme të pandemisë, e cila është e rëndësishme për shpërthimin e pandemisë,” thuhet më tej në deklaratë.

Top Channel