Referendumi në Zvicër: Qytetarët mbështesin ndalimin e nikabit dhe burkës

07/03/2021 20:24

Në referendumin e sotëm, qytetarët e Zvicrës mbështetën propozimin e së djathtës ekstreme për të ndaluar veshjen e nikabit dhe burkës nga disa gra myslimane në këtë vend.

Ndalimi do të zbatohet për mbulimin e njerëzve në vende publike si restorante, ambiente sportive, transport publik ose gjatë shëtitjeve.

Përjashtim mund të jetë mbajtja e nikabit dhe burkës në objektet fetare ose në rastin e arsyeve të sigurisë dhe shëndetit, të tilla si mbajtja e maskave për të mbrojtur kundër infeksionit të koronës me virusin, raporton Reuters.

Qeveria zvicerane e kundërshtoi masën pasi e konsideronte mbulimin e fytyrës një çështje sociale “margjinale” dhe paralajmëroi se turizmi do të rrezikohej sepse shumica e grave që vijnë në Zvicër si turiste vijnë nga vendet e pasura arabe ku gratë mbulojnë fytyrat e tyre.

Mbështetësit e ligjit kanë argumentuar se mbajtja e shamisë në fytyrë simbolizon shtypjen e grave dhe se masat janë të nevojshme për të ruajtur parimin e shfaqjes së fytyrës në një shoqëri të lirë siç është Zvicra.

Top Channel