Covid-19/ Vaksina Novavax 86% efektive kundër variantit të Anglisë dhe 60% kundër variantit të Afrikës së Jugut

03/02/2021 08:45

Vaksina kundër SARS-CoV-2 e prodhuar nga kompania amerikane e bioteknologjisë Novavax është 95.6% efektive ndaj variantit origjinal të SARS-CoV-2 por gjithashtu siguron mbrojtje edhe ndaj varianteve më të reja B.1.1.7 (85.6%) dhe B.1.351 ( 60%), tregojnë të dhënat paraprake nga provat klinike.

Rezultatet e ndërmjetme janë lëshuar nga një provë e fazës së  III të kryer në Mbretërinë e Bashkuar me më shumë se 15 000 pjesëmarrës të moshës midis 18 dhe 84, duke përfshirë 27% mbi moshën 65 vjeç. U provua se dy doza të vaksinës të administruara me tre javë larg  ishte efektive.

Një provë e fazës II të vaksinës Novavax po vazhdon gjithashtu në Afrikën e Jugut me 4400 vullnetarë.

Hetuesi kryesor në provën e Afrikës së Jugut, Shabir Maddi, tha, “Unë jam i inkurajuar të shoh se Novavax që planifikon të fillojë menjëherë zhvillimin klinik në një vaksinë të synuar posaçërisht për variantin, i cili së bashku me vaksinën aktuale ka të ngjarë të formojnë gurin e themelit të luftës kundër covid-19. ”

Novavax filloi procesin e dorëzimit të vaksinave me Agjencinë Rregullative të Barnave dhe Shëndetit në MB në janar. Britania e Madhe ka siguruar 60 milionë doza. Vaksina NVX-CoV2373 mund të ruhet në 2 ° C deri në 8 ° C dhe është gjetur e sigurt.

 

Top Channel