Dhjetë muaj pas konfirmimit të vdekjes së parë, Brazili ka tejkaluar 200 mijë vdekje nga koronavirusi i ri (COVID-19).

I dyti pas SHBA-ve për vdekjet nga koronavirusi, Brazili ende nuk ka prezantuar një plan kombëtar të vaksinimit. Presidenti i Brazilit, Jair Bolsonaro, kohët e fundit filloi të avokojë kundër vaksinave, duke theksuar se nuk do të vaksinohet dhe se vaksinimi nuk do të jetë i detyrueshëm.

Ndërkohë, vendi po përballet me një rritje të re të shtrimeve në spital dhe vdekjeve. Ekspertët thonë se kjo mund të jetë faza më e keqe e pandemisë.

Në gusht, kur Brazili arriti 100 mijë viktima, mesatarja lëvizëse e viktimave gradualisht tregoi rënie të numrave, duke treguar se mund të ishte një përmirësim. Por ndryshe nga Evropa, e cila kishte valë të qarta të para dhe të dyta, në Brazil numri i infeksioneve dhe vdekjeve të reja nuk është qetësuar kurrë.

Në të njëjtën ditë që Brazili arriti në 200.011 vdekje me mbi 7.9 milionë raste të konfirmuara, një rreze shprese u shfaq me lëshimin e rezultateve shumë të parashikuara të vaksinës kineze CoronaVac nga qeveria në Sau Paulo.

Njoftimi i sotëm shihet si fitore politike për guvernatorin Joao Doria mbi Bolsonaro, të dy para-kandidatë për presidencën në vitin 2022.

Ndryshe nga qeveria federale, Doria ka lëvizur më shpejt për të importuar dhe prodhuar një vaksinë në vend. Ai riafirmoi se vaksinimi do të fillojë më 25 janar, por rregullatori lokal ANVISA ende nuk ka autorizuar përdorimin emergjent të vaksinës.

Top Channel