Britania: Rënie dramatike e inflacionit në muajin nëntor

16/12/2020 14:33
Britania e Madhe

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar u ngadalësua ndjeshëm në nëntor , pasi kompanitë e veshjeve vazhduan të kenë një rënie për një dekadë, ndërsa kërkesa konsumatore ka mbetur e pabarabartë për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Sipas Zyrës Kombëtare të Statistikave, çmimet e konsumit u rritën 0.3% nga viti në vit, pas një rritje prej 0.7% në tetor.

Inflacioni i nëntorit është gjysma e parashikimit të ekonomistëve në një sondazh të Reuters dhe afër nivelit të ulët pothuajse pesë-vjeçar prej 0.2% të regjistruar në gusht.

Vetëm për nëntorin, ONS njoftoi se çmimet e veshjeve dhe këpucëve ranë 2.7%  rënia më e madhe për muajin, pjesërisht duke reflektuar uljet e së Premtes së Zezë.

Krahasuar me një vit më parë, çmimet e veshjeve dhe këpucëve ishin 3.6% më të ulëta, rënia më e madhe vjetore që nga janari 2010.

Sidoqoftë, me investitorët që përqendrohen në diskutimet midis Britanisë dhe Bashkimit Evropian para fundit të periudhës së tranzicionit i Brexit më 31 dhjetor, reagimet ndaj të dhënave ishin të kufizuara.

Banka qendrore do të njoftojë vendimin e saj për normat e interesit nesër dhe ka të ngjarë t’i referohet inflacionit të dobët , i cili është shumë poshtë objektivit prej 2%, si dhe parashikimeve të fundit. Çmimet e pronave, megjithatë, vazhduan të rriteshin ndjeshëm, me ONS që njoftoi një rritje vjetore prej 5.4% për 12 muajt deri në Tetor, rritja më e madhe që nga Tetori 2016.

Top Channel