Beteja e miliarderëve! Bezos dhe Ambani, luftë për shitjet me pakicë të Indisë

27/11/2020 13:21

Jeff Bezos dhe Mukesh Ambani, dy nga njerëzit më të pasur në botë, po përballen me një pikë kthese në një betejë për epërsi në tregun e lulëzuar të Indisë, gati trilion dollarë.

Rezultati i një mosmarrëveshje ligjore që ka përfshirë perandoritë e miliarderëve Amazon.com dhe Reliance Industries Ltd – ku një vendim i gjykatës është i afërt – mund të formësojë peizazhin e shitjes me pakicë të Indisë për vitet që vijnë, shkruan reuters.

Fituesi në luftën për Future Retail Ltd, partneri i larguar lokal i Amazon, do të marrë pozicionin politik në garën për të përmbushur nevojat ditore të më shumë se një miliard njerëzve.

Akuzat e tregtisë së brendshme dhe shkeljet e kontratës, si dhe thirrjet nacionaliste për të mbajtur larg gjigantin amerikan, shënojnë luftën e aksioneve të larta, e cila ka pasur krisje nga ajo që filloi si një mosmarrëveshje midis Amazon dhe Future.

Nëse Amazon arrin sukses, ajo mund të ngadalësojë planet e Reliance për të zgjeruar operacionet e saj të tregtis. Nëse Amazon humbet, shpresat e saj për të zgjeruar interesat e saj në shitësin e dytë më të madh në Indi dhe për të arkëtuar zinxhirin e saj kryesor të furnizimit me ushqime do të prishen, thonë të huajt e industrisë.

Amazon po përpiqet të ndalojë blerjen e 3.4 miliardë dollarëve të Reliance të aseteve me pakicë të Future Group. Kompania amerikane, e cila fitoi një urdhër nga një gjykatës për të bllokuar marrëveshjen Reliance-Future, akuzon partnerin e saj për shkeljen e disa marrëveshjeve para-ekzistuese, mashtrimin e publikut dhe tregtinë e brendshme. Por Future i mohon akuzat.

Amazon, Reliance dhe Future nuk iu përgjigjën kërkesave për komente, shkruan Reuters.

Bezos është një armik i frikshëm, por Ambani ka një histori si përçarës. Ai ka tronditur firmat e huaja të telekomit duke ofruar të marrëveshje të lira dhe “të pista”. Drejtuesit e industrisë i shohin planet e tij të tregtisë elektronike si një kërcënim për Flipkart të Amazon dhe Ëalmart Inc.

Top Channel