Reforma Zgjedhore, Gjiknuri “ultimatum” opozitës: Sillni propozimet deri të premten. Ndryshimet kushtetuese janë në fuqi

14/09/2020 20:14

Të tjera detaje mësohen nga diskutimi me dyer të mbyllura të Këshillit Politik.

Burimet bëjnë me dije se Gjiknuri ka thënë në mbledhje se “ndryshimet kushtetuese tashmë janë në fuqi. I doni apo nuk i doni kjo është tjetër çështje”.

Në një ‘ultimatum’ për opozitën ai ka thënë që propozimet të jenë gati deri të Premten, si për pragun kombëtar zgjedhor, afatet e paraqitjes së listës unike nga aleancat dhe si do të kryhet aspekti procedurial i votimit për kandidatët në lista të hapura.

Kemi Kushtetuten ne fuqi dhe detyrimin per ta reflektuar ne Kodin Zgjedhor. Ju lutem, ju ftoj qe ne ditet e ardhshme, deri te Premten te sillni propozimet tuaja per:

1) pragun kombetar zgjedhor,

2) afatet e paraqitjes se listes unike nga aleancat dhe

3) si do kryhet aspekti procedurial i votimit per kandidatet ne kushtet e listave te hapura duke ruajtur kuotat gjinore. Nuk duhet humbur kohe. Duhet ti japim bazen ligjore te plote institucioneve qe te pergatisin zgjedhjet.

Kerkesa juaj per te kerkuar ne kete faze mendimin e ODIHR eshte e cuditshme kur jeni ju qe na detyruat qe te bejme nje marreveshje ne 5 Qershor e cila binte ne kundershtim me rekomandimin kyç te ODIHR qe ishte depolitizimi i administrates zgjedhore.

Atehere nuk donit te pyesnit per ODIHR ndersa tani qenkeni kujtuar ti kerkojme mendim! Ne pranuam ate cka kerkuat ju ne 5 Qershor dhe firmosem bashkarisht pikerisht per te ju plotesuar juve kerkesat. Gjithesesi e kemi firmosur ate marreveshje dhe i kemi qendruar asaj plotesisht.

Marreveshja e 14 Janarit thote se ndersa negociojme mbi rekomandimet e ODIHR dhe nuk biem dakord atehere i drejtohemi ODIHR. Nuk kemi nje rekomandim per listat e hapura dhe as per ndryshimet ne kushtetute nga ODIHR ndaj nuk kemi cfare opinioni u kerkojme.

Une ju them se jam i gatshem qe pasi te kemi permbyllur produktin e reflektimit te ndryshimeve Kushtetuese ne Kodin Zgjedhor, ti themi ODIHR se si e sheh.

Qendrimi juaj i sotem synon qe te mos zbatohet Kushtetuta e Shqiperise dhe thoni hajdeni futemi ne zgjedhje me nje kod qe bie ndesh me Kushtetuten“, mësohet se ka thënë ai.

Top Channel