Britania ndryshon metodologjinë e saj – tani kanë 5000 më pak të vdekur

13/08/2020 11:36

Numri zyrtar i vdekjeve në Britani të Madhe nga pandemia COVID-19 është zvogëluar për më shumë se 5.000 sot.

Kjo ndodhi për shkak se qeveria miratoi një mënyrë të re për të numëruar vdekjet pasi u shfaqën shqetësime se metoda e vjetër e kishte rritur atë numër.

Tani e tutje, autoritetet do të njoftojnë numrin e vdekjeve që kanë ndodhur brenda 28 ditëve të një testi pozitiv për COVID-19 në baza ditore, njoftoi Ministria e Shëndetësisë.

Sipas metodës së re, Britania ka një numër zyrtar të vdekjeve nga COVID-19 me 41.329, dhe jo 46.706 pasi që kishte nën sistemin e vjetër.

Vdekshmëria është ende më e larta në Evropë, përpara Italisë me rreth 35,000.

Më parë, nuk kishte një afat në Angli për të regjistruar vdekjet pas një testi pozitiv, i cili ka shkaktuar shqetësim midis shkencëtarëve kryesorë se disa njerëz janë regjistruar si viktima të COVID-19 edhe pse ata mund të kenë vdekur nga diçka tjetër.

Epidemiologët thonë se vdekshmëria e tepërt – vdekja nga të gjitha shkaqet që tejkalon mesataren pesëvjeçare për atë kohë të vitit – është mënyra më e mirë për të regjistruar vdekjet nga shpërthimet e sëmundjeve, sepse mund të krahasohet ndërkombëtarisht.

Sidoqoftë, një grup i ri i të dhënave javore do të publikohet gjithashtu në Angli, duke përfshirë vdekjet që ndodhin brenda 60 ditësh dhe vdekjet që përmendin COVID-19 në raport, i cili mund të sigurojë pasqyrë mbi ndikimin afatgjatë të sëmundjes.

Top Channel