Opozita parlamentare përçahet/ 4 deputetë pro Zgjedhores, marrëveshja 3 vota larg miratimit

09/07/2020 18:20
Në foto: Deputetja Suzana Topi

Numri i deputetëve të opozitës parlamentare që kërkojnë miratimin e marrëveshjes për Reformën Zgjedhor pa ndryshime ka shkuar në katër.

Pas kreut të Ballit Kombëtar Artur Roshi si dhe deputetëve Besnik Troplini e Fatjona Dhimitri, edhe deputetja Suzana Topi, nga listat e LSI-së ka deklaruar se do të votojë pro draftit të marrëveshjes zgjedhore që do të futet për t’u miratuar në seancën plenare në datë 23 korrik.

Përmes një postimi në Facebook, Topi shkroi:

“Konfirmoj qendrimin tim ne mbeshtetje te dakordesise se 5 qershorit. Qendrimi im eshtë bêrê publik edhe me pare. Konfirmoj voten pro per kete dakordesi, pa asnjë ndryshim tjeter. Tashme parlamenti e ka shumicen e nevojshme per te votuar nje ore e me pare dakordesine e 5 qershorit dhe per ti qendruar korrekt konsensusit, duke mos ndermarrë asnje ndryshim te njeanshem qe cenon konsensusin e arritur mes forcave politike. Shqiperia e ka vendin vetem ne Europen e Bashkuar. Qendrimi dhe vota ime eshte dhe do te mbetet ne funksion te integrimit sa me te shpejte me Europe. Kesaj i sherben dhe votimi i kodit zgjedhor, pa asnjë ndryshim tjetër të njëanshëm. Ky eshte plotesimi i nje nga 15 kushtet për hapjen e negociatave. Ftoj mazhorancën qe ti qendroje zotimit dhe te sjelle ne kuvend kodin zgjedhor sa me parë per tu votuar!!”

Me 77 deputetët që ka shumica socialiste në Kuvend dhe 4 të deklaruarit ditën e sotme, numri i votave pro reformës zgjedhore shkon në 81 duke qenë vetëm 3 vota larg miratimit.

Më herët, në një deklaratë për mediat, Artur Roshi deklaroi:

“Nëse vazhdojmë me lojën e kartonëve, kjo nuk na çon askund. Balli Kombëtar Demokrat ka qenë gjithmonë në mbështetje të proceseve demokratike. Përfundimisht, ne do të jemi pro kësaj marrëveshje, jo se morëm atë që deshëm, por i duhet vendit. Para integrimit në Evropë nuk mund të zgjedhim interesat tona. Hapja e negociatave është një gradë lirie për shqiptarët.

Ne nuk mund të pranojmë ndërrimin e Kushtetutës me një prag 3 apo 5%. Nuk mund të pranojmë heqjen e koalicioneve. Sa i përket hapjes së listave, është e artikuluar prej meje prej 5-6 vitesh për lista të hapura. I qëndrojmë kësaj, por në pamundësi zgjedhim këtë rrugë.”

Po kështu, edhe deputeti tjetër i Ballit, Besnik Troplini u shpreh pro.

“Balli Kombëtar është një parti e ndërtuar në perëndim dhe sytë tanë kanë qenë përtej detit, në BE”.

Në përmbyllje, deputetja Fatjona Dhimitri tha se marrëveshja e ndërmjetësuar nga ndërkombëtarët nuk mund të mbahet peng në Kuvend.

Top Channel