Fotot e jashtëzakonshme tregojnë insekte 99 milionë vjeçare të ruajtura perfekt në qelibar!

02/07/2020 17:55

Insekte prehistorike të bllokuara në qelibar për 99 milion vjet kanë nxjerrë në dritë detaje mahnitëse rreth krijesave të asaj periudhe.

Një studim i kohëve të fundit ka përdorur kandrrat e ngecura në qelibar për të hedhur një vështrim më të qartë mbi botën e ngjyrave antike.

“Shkencëtarët do ta kishin të vështirë të përpiqeshin të imagjinonin vetë në hollësi sesi dukeshin krijesat prehistorike, sepse shumica e fosileve dhe eshtrave nuk na japin shumë të dhëna”, tha Pan Yanhong nga Akademia kineze e Shkencave.

Sipas tij, ngjyrat e mrekullueshme që kanë këto këto insekte të ruajtura në mënyrë perfekte, shkaktohen nga struktura mikroskopike në sipërfaqen e insektit. Nanostruktura e kësaj sipërfaqeje, e shpërndan dritën e gjatësive valore specifike dhe prodhon ngjyra shumë intensive.

“Ky mekanizëm është përgjegjës për shumë nga ngjyrat që ne njohim nga jeta jonë e përditshme. Ju mund ta keni parë ngjyrën strukturore që I bën pendët e palloit apo krahët e fluturave të duken plot shkëlqim”, shpjegoi eksperti. Studiuesit sqaruan se shumica e insekteve që janë gjetur të ruajtura kësisoj në qelibar, janë grerëza.

Top Channel