Rënia e funksioneve te trurit është një fenomen që njehsohet shumë me plakjen. Njerëzit e konsiderojnë pjesë të pashmangshme të imit në moshë, e që con drejt demencës, por nuk është patjetër kështu.

Tek mjaft njerëz, nuk lidhet patjetër me vitet qe mbajnë mbi shpine.

Studimet klinike që kanë ndjekur individë të caktuar përgjatë vitesh të tëra dalin në përfundimin se presioni i ulët kronik i gjakut e shton ndjeshëm rrezikun e demencës.

Një hulumtim i publikuar në 2017 ndoqi më shumë se 24,000 njerëz deri në 27 vjet. Studimi tregoi se tensioni I ulet është praktikisht një parashikues i rënies konjitive dhe probabilitetit te zhvillimit të demencës.

Kjo ndodhte pavarësisht moshës, gjinisë, peshës, statusit kardiovaskular, gjendjes së veshkave apo diabetit. Ky lloj tensioni shoqërohet me ulje të rrjedhës së gjakut në tru kur një individ është ulur apo qëndron në këmbë.

Shumë studiues besojnë se rrjedhja e pamjaftueshme e gjakut në tru luan një rol kritik në zhvillimin e demencës, Alzheimerit dhe ndoshta edhe sëmundjes së Parkinsonit. Disa madje thonë se mund të luajë rolin kryesor.

Top Channel