Që kur legjionari Filipidesi i Athinës, u dërgua në Spartë e më pas drejt Athinës për të kumtuar në frymën e fundit fjalën “Fitore”, gara e vrapimit e quajtur maratonë u bë pjesë e Lojërave Olimpike pikërisht në nder të tij duke filluar nga viti 1896 nga themeluesi i këtyre lojërave Pierre de Coubertin.

Sot, në gjithë botën organizohen rreth 800 maratona dhe miliona njerëz i bashkohen vrapimeve të gjata e sfiduese. Së fundmi është bërë një listë e maratonave më të vështira dhe më sfiduese që mbahen në botë. Nga ky hulumtim u hartua një listë e garave me vështirësi të lartë për shkak të terrenit, gjatësisë, kushteve ekstreme të motit etj. Në listën ku janë renditur 25 maratona nga 800 në mbarë botë ne kemi shkëputur Top5 e më të vështirave.

FOTO GALERI
1/5
1. Pikes Peak Marathon, është maratona më sfiduese që mbahet në SHBA. Atletët duhet të vrapojnë në një terren që është 7.815 metra mbi lartësinë e detit, me ndryshime të temperaturave me rreth 50 gradë celsius dhe shpesh ata përballen me mot ekstrem; stuhi të papritura dhe rrufe në majat e larta të maleve. Shumë e nisin këtë maratonë po fare pak arrijnë ti shkojnë deri në fund.

Top Channel