Në katin e tretë të Shkollës Teknike Elektrike “Gjerg Canco”, klasa ku hyjmë të çon larg përditshmërisë. Nxënësit aty vënë në jetë idetë, që për shumicën e njerëzve mund të duken të paarritshme: Klasa e krijimtarisë, zbulimeve…

“Nëse jemi larg nga dera dhe na vjen dikush, mund ta hapim derën nga telefoni. Ndërsa nëse një person ka harruar çelësat në punë, ne mund të përdorim nëpërmjet IP-së, internetit, të hapim sërish derën”, thotë Flavio Dojla, gjimnazist.

Erjani ka mbaruar 9-vjeçaren me mesataren 9 dhe zgjodhi që të vazhdonte rrugën e dijes në shkollë të mesme profesionale, pavarësisht se kush e rrethonte nuk ishte dakord. Sot, me projektet inovative ka bindur shokët e fillores dhe familjen se nuk ka gabuar.

“Ideja ka lindur nga një situatë kur takohemi ditë për ditë me miq, e është thjesht një shtrëngim miqësor dore”, thotë gjimnazisti tjetër Erjan Koçi.

Ndërsa Klajdi është nxënës ekselent. “Punë në grup dhe vullnet duhet për të krijuar – thotë 18-vjeçari, – por besoj se i nevojshëm është dhe talenti”.

“Duke ditur që lulja e diellit është një lule që kthehet gjithmonë nga ana ku bien rrezet e diellit, e në momentin që rrezet takojnë me panelin e vendosur në qendër të saj, atëherë bëhet menjëherë furnizimi me energji i baterisë, i cili më pas karikon ‘smartphone’-t. Ky projekt është quajtur ‘Smart Sunfloëer’, pra një luledielli e zgjuar”, rrëfen Klajdi Barkaj, gjimnazist.

Top Channel