Ahmetaj fton diasporën për investime, pas garës për zonat e lira ekonomike

24/05/2015 00:00

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Arben Ahmetaj prezantoi mundësitë që ofron Shqipëria, para sipërmarrësve të diasporës shqiptare, të cilët i ftoi të bëhen pjesë e garës ndërkombëtare, që hapet në muajin korrik, siç u shpreh ai, për zonat e lira ekonomike.

“Jo vetëm që i shmangen detyrimeve, por ofron 50% ulje për tatimfitimin, ka taksë zero infrastrukture, ashtu sikurse dhe për blerjen e ‘real estate’ brenda zonës së lirë ekonomike. Me kujdes, në bilanc kemi ofruar një parajsë fiskale”, u shpreh ministri Arben Ahmetaj.

Ministri Ahmetaj u ndal dhe te ligji për koncesionet, që pritet të lehtësojë procedurat për partneritetin publik-privat, ligjin e investimeve dhe atë të turizmit. Por, për ministrin e Diasporës së Kosovës ekzistojnë ende barriera mes dy vendeve, që duhet të kapërcehen sa më shpejt.

“Shqipëria dhe Kosova duhet të kenë një treg të përbashkët, pa asnjë pengesë. Pasi barrierat aktuale janë duke u shndërruar, por mund të shndërrohen, edhe në pengesa për zhvillime të tjera pozitive ekonomike mes nesh”, tha Valon Mirati, ministër i Diasporës së Kosovës.

“Është e vërtetë që ka barriera tarifore mes nesh dhe Kosovës, të cilat i kemi bërë pjesë të një procesi për t’i fshirë”, theksoi më tej ministri Arben Ahmetaj.

Projekte të tjera të shpalosura nga ministri Ahmetaj ishin ndërtimi i tre aeroporteve; të Vlorës, Sarandës e Kukësit, pas heqjes së ekskluzivitetit të fluturimeve ndërkombëtare të Aeroportit “Nënë Tereza”; apo ftesa ndaj sipërmarrësve të pranishëm për ndërtimin e porteve të jahteve apo hoteleve, ku për çdo hotel me 5 yje, siç u shpreh Ahmetaj, shteti ofron licencë falas për ushtrimin e aktivitetit të kazinosë.

Top Channel