Rekuizita e Teatrit të Operas dhe Baletit

23/01/2014 00:00

Ka nje vend ku gjithe dinamika skenike dhe fasadat e epokave dhe ngjarjeve te rendesishme artistike ruhen me fanatizem.

Ne rekuiziten e “TOB”-it gjen pa perjashtim objektet dhe sendet qe kane dekoruar skenen qe nga shfaqja e pare e vene ne “TOB” e deri ajo me e fundit.

Dhe per me teper, misioni i tyre nuk perfundon asnjehere. Beni Gjeropo, punonjesi qe prej 23 vitesh kujdeset per kete rekuizite rrefen: “Veç vlerave qe kane per vjetersine, jane objekte te punuara me dore e nuk gjenden sot, plus qe riperdoren sa here ka rivenie”.

Pas çdo shfaqje, materialet skenike magazinohen dhe ruhen deri ne pritje te nje vendimi per t’i risjelle edhe nje here nen driten e prozhektoreve dhe vemendjes publike.

“Kjo eshte qe nga vitet 89-90 e baletit Zhizel dhe perdoret gjithmone sa here rivihet, perveçse kur rikonceptohet shfaqja”, thotë Gjeporo, duke treguar këtë “relike” të çmuar.

Krijuesit e ketyre objekteve kane shkuar pergjithmone. Edhe shume prej protagonisteve qe i kane mbajtur ne duar. Por, objektet skenike jane aty, te perjetshme dhe te gatshme te rikthehen edhe nje here ne vemendjen artistike.

“Ka objekte te krijuara vete, eshte qe nga fillimet e operas. Nuk prodhohet me kjo”, tregon një tjetër veshje Gjeporo.

Te gjitha keto sende relike kane kujtime, mesazhe dhe force skenike, qe edhe pse kane kaluar dekada te tera ne kete dhome ruajtjeje, nuk ju eshte zbehur magjia.

“Ketu kemi nje djep i bakletit Halili dhe Haria. Kur ka pasur rivenie dhe eshte përdorur po ky djep. Edhe për 60-vjetorin e operas, kur u rivu shfaqja në skenë, u përdor përsëri ky djep”, tregon punonjësi.

Perpos sendeve ruhet nje galeri e tere me veshjet e personazheve qe pasuruar skenen e “TOB”.

Aty nuk mungon as kostumi i Zini Beratit i veshur ne operan e pare te vene ne skene, vepra “Rustika”, e as veshja e operas se pare shqiptare “Mrika”.

Çdo veshje, çdo fustan i çdo personazhi te krijuar qe ka luajtur ne skenen e “TOB” eshte ketu per te manifestuar heshturazi punen kolosale te gjeneratave te krijuesve dhe artisteve shqiptare pergjate 6 dekadave.

Top Channel