Dy amerikanë marrin Nobelin për Ekonominë

10/10/2011 00:00

Cmimi Nobel per Ekonomine i takoi kete vit dy amerikaneve, te vleresuar
per studimet e tyre mbi fenomenin shkak-pasoje ne makroekonomi.

Thomas Sargent dhe Christopher Sims e marrin cmimin prestigjoz per punen e jashtezakonshme qe ndihmoi te hidhet drite mbi marredheniet mes ekonomise dhe instrumentave te politikeberjes sic jane normat e interesit apo shpenzimet qeveritare.

Dy 68 vjecaret Sargent dhe Sims, i paten zhvilluar ne menyre te pavarur nga njeri-tjetrit keto kerkime ne vitet 70 dhe 80. Por ato konsiderohen sot te nje rendesie kyce, teksa qeverite e vendeve te ndryshme dhe bankat qendrore po kerkojne rruget per t’i larguar ekonomite e tyre nga nje tjeter recesion.

Sipas akademise mbreterore Suedeze te Shkencave, dy fituesit zhvilluan metoda per t’iu pergjigjur nder te tjera pyetjes: si preket rritja ekonomike dhe inflacioni nga rritja e perkohshme e normes se interesit apo ulja e taksave. Metodat e tyre konsiderohen sot instrumenta esenciale te analizes makro-ekonomike.

Top Channel