Kush tha që gjarpërinjtë nuk fluturojnë?

17/01/2011 21:10

Një lloj gjarpri, i cili jeton në Azinë Juglindore, është në gjendje të fluturojë në kuptimin e vërtetë të fjalës, bënë të ditur kërkues rus, në numrin e sotëm të së përditshmes Pravda.

Nga vëshgimi i kërkuesve, u arrit në përfundimin se gjarpëri me trup deri një metër e gjysmë, ka një strukturë të veçantë muskulature dhe aerodinamike, që e lejon të fluturojë nga njëra pemë në tjetrën, në një distancë prej 15 metrash.

I quajtur latinisht chrysopelea paradise, specia e gjarpërisht është e pajisur me një lloj helmi jo të fortë dhe ushqehet me bretkosa e hardhuca. Ai shpenzon pjesën më të madhe të kohës i varur në pemë.

Ndonëse aftësitë flutuese të gjarpërit ishin zbuluar që më parë, nuk ishte bërë asnjëherë një studim kaq i detajuar i species dhe zbulimi që chrysopelea mund të fluturojë deri në 15 metra përbën një shok për botën e shkencës.

Top Channel