Leku ngjitet në kuotën më të lartë në tri javë

25/03/2010 09:25

Euro humbi 33 qindarka në kursin e këmbimit kundrejt lekut, ndërkohë që monedha shqiptare shënoi kuotën më të lartë që nga 25 shkurti.

Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, të cilat pasqyrojnë kursin mesatar me pakicë të paradites, euro u këmbye për 138.7 lekë dje.

Në tregun ndërbankar, ku valuta këmbehet në sasi të mëdha, kursi mesatar i këmbimit të euros ra deri në 138.2 lekë dje, ndërsa e mbylli ditën e punës rreth kuotës 138.5 lekë.

Euro ka rënë kundrejt lekut për pesë ditë radhazi dhe ekspertët shpresojnë se në këtë mënyrë, po i largohet kuotës psikologjikisht të rëndësishme prej 140 lekësh.

Shkaku kryesor sipas agjentëve të këmbimit valutor, nuk lidhej me kërkesë-ofertën në tregun shqiptar, por me rënien e fortë të euros në tregun ndërkombëtar.

Euro humbi 1.1 për qind të vlerës së vet kundrejt dollarit, duke shënuar kuotën më të ulët në 11 muaj, si pasojë e faktit që kompania e vlerësimit të borxheve “Fitch” i hoqi një notë cilësisë së borxheve sovrane të Portugalisë.

Ky ndryshim në tregun ndërkombëtar u pasqyrua me shtrenjtim të dollarit dhe me ulje të euros në tregun shqiptar.

Dollari shënoi kuotën më të lartë që nga mesi i vitit 2009 kundrejt monedhës sonë në 103.66 lekë, sipas kursit fiks të publikuar nga Banka e Shqipërisë.

Vlera e dollarit në tregun shqiptar nuk përcaktohet nga kërkesë-oferta për shkak se sasia e dollarit në qarkullim është e papërfillshme.

Historikisht leku shqiptar ka ndjekur euron në ndryshimet kundrejt monedhave të treta si USD apo paund.

Top Channel