Qeliza staminale per femijet me paraliza celebrale

03/03/2010 10:45

Shoqata amerikane “Food and Drug Administration” i ka ndezur driten jeshile aplikimit te eksperimentit per implementimin e qelizave staminale tek femijet e prekur nga paralizat celebrale.

Pasi shkencetaret e kane aplikuar tek kafshet dhe kane arritur rezultate te mira, ky eksperiment do transferohet tek njerezit. Nisma eshte ndermarre nga shkencetaret e Universitetit ne Xhorxhias ku do marrin pjese 40 femije te grupmoshes 2-12 vjec qe nuk jane ne gjendje te ecin ne menyre te pavarur apo vuajne nga crregullime mendore.

Mjeket do injektojne ne trurin e tyre qeliza staminale te marra nga kordoni i tyre qelizor. Para trajtimit, femijet do t’i nenshktrohen analizave neurologjike. Vleresimi fillestar i gjendjes se tyre do te behet pas 3 muajsh. Ky eshte trajtimi i pare qe behet tek njerezit pasi tek kafshet, qelizat staminale kane ndihmuar ne kurimin e qelizave celebrale.    

Top Channel