SHBA, debat per “vdekjen e embel” te femijeve

02/03/2010 17:00

Nga nje studim i publikuar ne buletininin e fundit tek Arkivi i mjekesise pediatrike per femijet ne SHBA, kane gjeneruar debate te medha ne lidhje me eutanazine tek femijet e pasherueshem me semundjen e kancerit.

Sipas ketij studimi, 13 % e prinderve preferojne nje “vdekje te embel” per femijet e tyre. Te ndihmosh nje femije qe po vuan nga kanceri duke u dhene fund vuajtjeve te tij apo t’ia heqesh dhimbjen me morfine? Ky eshte debati rreth te cilit rrihen shume mendime ne qarqet shkencore por edhe sociale.

Sipas autores se studimit, Joanne Wolfe, jane shume ilace te tjera te ngjashme me morfinen qe perdoren nga mjeket per te lehtesuar dhimbjet. “Ne nje numer te vogel rastesh, mjeket ne bashkepunim me prinderit per t’i dhene fund vuajtjeve”, shprehet mjeku Douglas Diekeman.

Nje nga ata eshte David Reilly qe para 15 vjetesh humbi djalin e semure me kancer. “Nese nuk ka asnje mundesi per mbijetese dhe pacienti vuan pse te mos e shpejtojme fundin?”, shprehet ai.   

Top Channel