Itali, skulptura shqiptare ne kishen e Reitit

21/12/2009 21:55

Ne Krishtlindjet e ketij viti besimtaret e Rietit do te mund te admirojne ambonin e ri te realizuar nga skulptori shqiptar Genti Tavanxhiu.

Amboni, nje lloj podiumi qe perdoret per te lexuar Ungjillin, eshte nje meter e 40 cm, i gdhendur ne nje bllok te vetem travertini.

Ne kishen Reginas Pacis u vendos kjo veper e tij e fundit, nje engjell qe shkeputet nga bazamenti, nje engjell qe duket se sapo ka rene nga qielli me nje ungjill ne dore.

Plasticiteti i linjave dhe i formave sjell nota moderniteti ne nje teme kaq klasike te tradites se krishtere. Genti Tavanxhiu, i lindur ne Shkoder ne vitin 1973, shume i ri eshte transferuar ne Itali.

Megjithese eshte specializuar ne pikture, ai njihet kryesisht per veprat ne skulpture. Monumente te tij, pervec se ne qytete te ndryshme te Italise, jane vendosur edhe ne Shqiperi, Gjermani, Spanje, Holande, Zvicer, Japoni, Kine etj.

Renzo Margonari, nje kritik i njohur arti, shkruan se, “ne veprat e tij Genti Tavanxhiu bashkon traditen e njohur te vendit ku eshte vendosur me vlerat e lashta te vendit nga vjen, akoma jo i njohur sa duhet ne keto ane te Europes”.

Top Channel