FMN, ne Tirane per projektbuxhetin 2010

21/10/2009 08:00

Diskutimi per hartimin e projektbuxhetit 20010, rikthen ne Tirane ekipin e Fondit Monetar Nderkombetar, pas vizites se fundit ne muajin prill.

Ndryshe nga heret e tjera, FMN vjen me status tjeter, ate te vezhguesit mbi parametrat ekonomike te vendit. Aktualisht, raporti mes Shqiperise dhe Fondit Monetar eshte ne kuader te marreveshjes IV, qe konsiston ne vleresuesin e gjendjes ekonomike dhe me pas ne certifikimin.

Grupi i punes do te kryeje nje sere takimesh, duke nisur me ministrin e Financave dhe me pas me Komisionin Parlamentar per Ekonomine dhe Financave. Nuk perjashtohet mundesia e zhvillimit te nje vizite edhe ne seline e Partise Socialiste, per te mesuar nga afer pretendimet e opozites rreth projektbuxhetit 2010.

FMN e mbylli misionin ne janar 2009, duke u dhene fund marreveshjeve te financimit, pasi ekonomia shqiptare kaloi ne nje stad te ri zhvillimi, qe garantonte qendrueshmeri financiare. Pas mbylljes se marreveshjes se meparshme PRGF, Fondi nuk mund te kushtezoje me qeverine shqiptare te financimet.
Si cdo vit, kur diskutohet projektbuxheti, ne Tirane mberrin misioni i FMN-se, ku palet nisin shqyrtimin dhe vleresimin e situates ekonomike ne vend. Per here te pare FMN nuk do te vendose kushte mbi parametrat e shpenzimeve dhe te sistemit fiskal, pasi ndaj saj nuk marrim me financime.

Ajo cka po ndodh aktualisht eshte certifikimi i buxhetit qe Fondi do te kryeje, per ta raportuar ne Uashington. Cdo ecuri e metejshme do te varet nga vleresimi qe ekipi i Fondit do t’i jape projektbuxhetit, duke nisur se pari nga niveli i borxhit dhe llogarise korrente. Madje parashikohet qe kritikat e FMN-se te jene me direkte se heret e tjera, pasi nuk kane me “konflikt interesi” me qeverine shqiptare. Ardhja e tyre ne Tirane parashikohet te jete sot, me nje seri takimesh, ku ne plan te pare do te jete Ministria e Financave dhe kreu i saj, Ridvan Bode.
Dalja e fundit ne publik e shefave te Fondit Monetar solli jo pak reagime nga drejtuesit e qeverise, opozites dhe opinioni i gjere. Shkaku ishte parashikimi qe i behej rritjes ekonomike per vitin 2009, duke u nisur nga efektet e mundshme te krizes.

Parashikimi i pare tronditi qeverine, pasi u tha qe rritja ekonomike nuk do te kaloje 1 per q1nd, per shkak se kriza kishte prekur indirekt sektore te rendesishem te ekonomise. Parashikimi i dyte, i bere pak kohe me pare e vleresonte Shqiperine me nje rritje ekonomike deri ne 0.7 per qind, qe per FMN konsiderohet pozitive nese merret parasysh situata e krijuar te vendet e Ballkanit.

Ndersa per qeverine eshte e paimagjinueshme nje nivel i tille ekonomik, kur plani i saj eshte per jo me poshte se 5.5 per qind. Ne fokus te vezhgimit, Fondi Monetar Nderkombetar do te kete stabilitetin makroekonomik, konkretisht deficitin buxhetor, shpenzimet, borxhin publik dhe taksat.  

Top Channel