Shkoder, mesim ne shtepine e braktisur nga gjakmarrja

28/09/2009 08:50

Femijet e dy fshatrave ne Rrethin e Malesise se Madhe bejne mesim ne nje shtepi te braktisur per shkak te gjakmarrjes.

Behet fjale per fshatrat Baliaj dhe Mushqere, ne Komunen Gruemire te Rrethit te Malesise se Madhe, 15 kilometra larg qytetit te Shkodres.

Jane gjithsej 10 femije te moshave te ndryshme, qe i perkasin sistemit arsimor 9-vjeçar, te cilet nuk kane nje godine ku te zhvillojne mesim, pasi shkolla e tyre ne fshatin Mushqere eshte krejtesisht e shkaterruar.

Aty mungojne dyert, dritaret, bankat, uji dhe dritat, madje ne disa pjese çatia ka pesuar shembje.

Nje banor i zones, i cili e ka braktisur banesen per arsye gjakmarrjeje, ua ka falur ate femijeve te fshatit per te zhvilluar mesim.

Ne kete shtepi, e cila ne pamje te jashtme, nuk te ngjason aspak me nje institucion arsimor, çdo dite vijne femijet e fshatit Baliaj dhe Mushqere per te bere mesim.

Kushtet e veshtira i kane detyruar banoret e zones te braktisin fshatin, per te shkuar diku gjetke ne kerkim te nje jete me te mire.

Keshtu nga 50 familje qe dikur numeronte ky fshat, vitet e fundit numri i tyre eshte reduktuar ne 20 dhe kjo ka ulur numrin e nxenesve nga viti ne vit.

Nese para disa vitesh, shkolla fillore kishte 60 nxenes, sot numerohen vetem 10. Shkolla ne fshatin Mushqere deri ne vitin 2000 ka qene nje shkolle model, per sa i perket kushteve ku behej mesim, por me pas vete banoret u treguan te papergjegjshem, duke marre hekurat dhe dyert e shkolles dhe i shiten per skrap.

Kjo beri qe sot femijet te mbesin mes kater rrugeve pa shkolle, ne meshire te ndonje banori qe “u dhuron” shtepine per te bere mesim.

Nderkohe drejtues te Drejtorise Arsimore ne Rrethin e Malesise se Madhe shprehen se “femijet do te merren dhe do te bashkohen ne nje shkolle te vetme.

Godina e shkolles se asaj zone ka qene shume e mire, por eshte demtuar nga banoret e zones dhe zgjidhja qe behet mesim tek ajo shtepi ka qene emergjente, pasi nuk ka pasur zgjidhje tjeter”.

Top Channel