Rekord i ri i Euros

19/09/2009 16:25

Euro ka kapur nje tjeter rekord ne kembimin ndaj Lekut.  Ne tregun e lire, nje euro u shit kete te shtune me 134.2 leke. E krahasuar me te dhenat zyrtare te Bankes se Shqiperise ky eshte niveli me i larte te pakten qe prej fillimit te ketij viti.

Kambistet thone se kursi i kembimit vazhdon te reflektoje  mungesen e Euros ne treg.

Te dhenat historike tregojne se ne vjeshte ka patur gjithmone nje rritje te ndjeshme te vleres se Euros. Por kete vit efektet e krizes financiare nderkombetare kane kane rritur permasat e zhvleresimit te Lekut.

Remitancat kete vit kane pesuar renie dhe sezonin turistik i sapo mbyllur nuk solli ndonje rritje te ndjeshme, ne sasi, te Euros ne treg. Sipas eksperteve fakti qe Shqiperia eshte e prirur te jete pjese e Bashkimit Europian nga ana tjeter ka nxitur kursimet e qytetareve ne monedhen europiane, duke e bere me pak prezente ne transaksionet e perditshme ne treg.  

Por nga ana tjeter ekspertet verejne nje tjeter fenomen. Sipas tyre ne tregun e brendshem jane shpeshtuar shit-blerjet ne monedhen europiane edhe ne tregtine me pakice, sherbime apo dhe ne sektorin e pasurive te paluajtshme edhe pse te ardhurat e qytareve jane ne leke per t’iu shmangur edhe rreziqeve te kursit te kembimit.

Ekspertet nuk perjashtojne faktin e nje rritjeje te metejshme te vleres se Euros ne ditet ne vazhdim pasi sipas tyre keta faktore qe po cojne ne vleresimin e saj  jo vetem do te jene prezent ne treg per kohe te gjate por po behen edhe me te fuqishem.

Top Channel