Ekspertet: Azia rrezikohet nga kriza e ujit

18/08/2009 09:10

Shkencetaret po paralajmerojne vendet aziatike se perballen me mungesa ushqimore dhe trazira  nese ata nuk permiresojne menaxhimin e ujit per te perballuar rritjen e shpejte te popullsise.

Eksperte te ujit te mbedhur ne nje konference te sponsorizuar nga OKB ne Suedi, thone se vendet si ne jug dhe lindje te Azise duhet te shpenzojne miliarda dollare per te permiresuar sistemet e vjetra te ujitjes. Besohet se 1.5 miliarde persona me shume do te jetojne ne Azi deri ne 2050 duke rritur presionin mbi furnizimin me ushqime.

Ekspertet thone se ne kohen kur ka mungesa te tokes bujqesore, zgjidhja eshte te metodat ujitese, e duke modernizuar sisteme te ndertuara ne vitet 70-80, edhe pse kjo tij kerkon miliarda dollare investime.

Top Channel