Isabel dos Santos/ Gruaja që u bë e pasur duke ‘grabitur’ një shtet të tërë

19/01/2020 20:47

Dokumentet e fundit të zbuluara tregojnë se si gruaja më e pasur e Afrikës e bëri pasurinë e saj duke shfrytëzuar vendin e saj dhe korrupsionin.

Isabel dos Santos mori akses në marrëveshje fitimprurëse që përfshinin tokë, vaj, diamante kur babai i saj ishte president i Angolës, një vend i Afrikës Jugore i pasur me burime natyrore.

Dokumentet tregojnë se si ajo dhe burri i saj u lejuan të blenë pasuri të vlefshme shtetërore në një seri marrëveshjesh të dyshimta.

Zonja Dos Santos thotë se akuzat kundër saj janë plotësisht të rreme dhe janë një gjueti shtrigash e motivuar politikisht nga qeveria Angoliane.

Vajza e ish presidentit e ka bërë Mbretërinë e Bashkuar si shtëpinë e saj dhe zotëron prona të shtrenjta në Londrën qendrore.

Ajo tashmë është nën hetim penal nga autoritetet në Angola për korrupsion dhe pasuritë e saj në vend janë ngrirë. Tani BBC Panorama i është dhënë qasje në më shumë se 700,000 dokumente të rrjedhura në lidhje me perandorinë e biznesit të miliarderes.

Shumica e tyre u ndanë me Konsorciumin Ndërkombëtar të Gazetarëve Investigativ (ICIJ). Ata janë hetuar nga 37 organizata mediatike përfshirë gazetën The Guardian dhe Portugalia L’Espresso.

FOTO GALERI
2/6

Top Channel