Shumica e objekteve në Tetovë janë ndërtesa pa leje, disa janë në proces legalizimi, dhe disa prej investitorëve të tyre nuk kanë paraqitur asnjë dokumentacion për legalizimin e tyre, përcjell FLAKA.

Por një gjë kanë të përbashkët, ata nuk kanë asnjë vlerësim statik apo teknik të qëndrueshmërisë së tyre në rast të një tërmeti.

Ekspertët thonë se ndërtesat në Maqedoni kur komisionohen pas një kontrolli paraprak nga Instituti IZIS duhet t’i rezistojnë një tërmeti me magnitudë 9 shkallën.

Por për ndërtesat pa leje që dalin si kërpudha askush nuk garanton edhe pas legalizimit të tyre, sepse legalizimi i tyre kërkon vetëm sipërfaqen e ndërtesës.

Profesori i Planifikimit Urban Enis Jakupi citon azhurnime në ndërtesa që nuk janë marrë parasysh gjatë përcaktimit të qëndrueshmërisë së ndërtesës në rast të tërmeteve. Kujdes më të madh duhet të ushtrohet nga inspektorët që duhet të kontrollojnë ndërtimin për të siguruar që ajo kryhet në përputhje me projektin dhe standardet e IZIS.

Shqipëria u godit nga një tërmet me magnitudë 6.4 në shkallë të Rihterit muajin e kaluar ose 9 në shkallën e ICC, duke vrarë 51 njerëz, duke dëmtuar 6.000 shtëpi dhe duke evakuuar më shumë se 3,000 njerëz. Ekspertët atje thanë se analizat treguan se tërmeti nuk mori viktimat, por ndërtesat ilegale dhe ndërtesat e këqija të ndërtuara pa respektuar projektet. FLAKA

Top Channel