Presheva me sytë nga Prizreni

10/01/2014 00:00

Edmond Jusufi, nga shoqata e veteranëve të luftës në Bujanoc, përdor një kompjuter që është nga ndihmat e rralla nga Shqipëria. Lugina e Preshevës është ndihmuar pak dhe rrallë.

“Normalisht që nuk është e mjaftueshme ajo që është bërë deri tani dhe shpresojmë që qeveria e Shqipërisë të fokusohet më shumë tek Lugina e Preshevës, me projekte më të mëdha”, thotë Jusufi.

Qeveria shqiptare dhe ajo e Kosovës, në takimin që pritet të mbahet të shtunën në Prizren, kanë premtuar një fond të përbashkët për shqiptarët që jetojnë në jug të Serbisë.

Ndihmat nga Shqipëria ngelen në numra tek, kurse nga Kosova kanë ardhur disa libra të cilat janë konfiskuar nga policia serbe. Socialistët kanë qenë më shpesh në Luginën e Preshevës dhe kanë pasur kontakte më të shpeshta.

Tani në qeveri, shqiptarët që janë pa zhvillim ekonomik në Luginë presin shumë prej tyre. Lajmi për fondin e mundshëm ka gëzuar edhe politikanët dhe organizatat e ndryshme. Ato thonë se janë mirënjohës pasi për herë të parë ndihma shihet më seriozisht.

“Është edhe një rast shumë i mirë për të përmbushur fondet në lidhje me shpenzimet e Komunës së Preshevës, pasi Ministria e Zhvillimit Rajonal e Serbisë nuk ka ndarë fondin sepse qeveria e Beogradit s’ka qenë e interesuar”, deklaron Ragmi Mustafa, kryetar i Komunës së Preshevës.

“Qeveria e Shqipërisë dhe ajo e Kosovës po bëjnë një punë të madhe. Edhe pse është dashur të bëhet më herët, nuk është kurrë vonë dhe Presheva këtë fond e mirëpret pasi do të ndihmojë në infrastrukturë e shoqëri civle”, thotë Galip Beqiri, kryetar i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve.

Qeveria e Serbisë dhe përfaqësuesit e shqiptarëve patën filluar një dialog të brendshëm për kërkesat e shqiptarëve. Por ai u ndërpre. Papunësia në Preshevë e Bujanoc është mjaft e lartë, ndërkohë që arsimin e lartë shqiptarët e bëjnë në Prishtinë, Tetovë e Tiranë.

Për të lindur dhe për çështje shëndetësore shkojnë në Vrajë, një qytet mbi 40 kilometra larg, pasi nuk kanë spital. Zgjidhja e vetme për shumë prej tyre ndër vite ka qenë emigrimi.

Top Channel