Humbja dërrmuese përballë laburistëve, as kryeministrja që qëndroi në detyrë për 49 ditë Liz Truss nuk futet në parlament

05/07/2024 10:53

Ish-kryeministrja Liz Truss ka humbur vendin e saj në Parlamentin britanik, një nga humbjet më të mëdha të konservatorëve në një natë katastrofike për partinë.

Periudha 45-ditore që qëndroi në pushtet është fajësuar nga shumë konservatorë për humbjen historike të së enjtes. Truss humbi vendin e saj me 640 vota ndaj kandidatit laburist, Terry Jermy.

Rezultati në Norfolk jugperëndimor mund të bëhet një emblemë e asaj që duket se do të jetë rezultati më i keq i zgjedhjeve.

Truss nuk mbajti një fjalim pasi humbi vendin e saj. Por në një intervistë për BBC, ajo tha: “Unë mendoj se çështja me të cilën u përballëm si konservatorë është se ne nuk kemi zbatuar mjaftueshëm politikat që njerëzit duan. Dhe kjo do të thotë mbajtja e taksave të ulëta, por gjithashtu veçanërisht për reduktimin e imigracionit – dhe mendoj se kjo ka qenë një çështje thelbësore këtu”.

E pyetur nëse pranoi ndonjë faj për fatin e partisë së saj mbrëmjen e së enjtes, ajo tha: “Gjatë 14 viteve në pushtet, për fat të keq, ne nuk bëmë aq sa duhet për të marrë trashëgiminë.”

Vetëm dy vjet më parë Truss ishte sekretare e jashtme në qeverinë e Boris Johnson, me konservatorët vetëm gjashtë pikë prapa në sondazhe. Brenda katër muajve të mëpasshëm, ajo u bë kryeministre, njoftoi një “minibuxhet” për uljen e taksave, pa kolapsin e paundit dhe dha dorëheqjen si kryeministre. Ndërkohë, deficiti i anketave konservatore u rrit në 27 pikë.

Goditjet pas atyre javëve kaotike janë ende duke u ndjerë, me shumë konservatorë që e fajësojnë atë për humbjen e reputacionit të partisë për menaxhimin e mirë të ekonomisë.

Top Channel