NASA ka konfirmuar se audioja e shpërndarë gjerësisht në mediat sociale e astronautëve në fatkeqësi ishte një simulim i transmetuar gabimisht në kanalin e saj në YouTube.

Në klip, i synuar për t’u përdorur për qëllime stërvitore, një zë tha se një astronaut në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) kishte një shans “të dobët” për të mbijetuar.

Transmetimi i klipit të mërkurën në mbrëmje ndezi spekulime në internet për një emergjencë të mundshme në hapësirë ​​- por NASA tha se të gjithë anëtarët e ISS janë të sigurt.

“Kjo audio u devijua pa dashje nga një simulim i vazhdueshëm, ku anëtarët e ekuipazhit dhe ekipet tokësore stërviten për skenarë të ndryshëm në hapësirë ​​dhe nuk lidhet me një emergjencë të vërtetë,” thuhet në faqen e ISS X.

Firma private SpaceX gjithashtu postoi në mediat sociale duke thënë se nuk kishte emergjencë në bordin e ISS.

Incidenti bëri që disa njerëz të besonin se një astronaut vuante nga sëmundja e dekompresimit në hapësirë. Ajo u bë edhe më e besueshme sepse, ndryshe nga audio e rreme që zakonisht shfaqet fillimisht nga burime të rreme, kjo u transmetua në një kanal zyrtar të NASA-s.

Në audion që shpërndahet në mediat sociale, një person i kërkon ekuipazhit të ISS që të ndihmojë për të futur një astronaut në kostumin e tij hapësinor, për të kontrolluar pulsin e tij dhe për t’i siguruar atij oksigjen.

Megjithëse NASA konfirmoi se audio u shpërnda gabimisht, ajo nuk verifikoi në mënyrë të pavarur se regjistrimet që po shpërndaheshin në internet ishin të njëjta me ato të transmetuara.

Sëmundja e dekompresionit, e njohur gjithashtu si “përkuljet”, është një problem që zakonisht lidhet me zhytjet në skuba, të cilat formohen flluska brenda trupit për shkak të një ndryshimi në presionin e jashtëm.

Astronautët ndjekin protokollet për të hequr azotin nga trupi për të parandaluar që kjo të ndodhë në hapësirë.

Sipas NASA-s, anëtarët e ekuipazhit të saj në bordin e ISS ishin në gjumë në kohën kur u transmetua audio.

 

Top Channel