EMRI/ Shqiptari nga Skrapari mbjell një plantacion me kanabis në Greqi, do nxirrte të ardhura deri në 1 milion euro

22/05/2024 11:26

Policia greke ka vënë në pranga një shtetas shqiptar nga Skrapari, pas zbulimit të një plantacioni të madh kanabisi që pritej të gjeneronte të ardhura deri në 1 milionë euro.

Pas shfrytëzimit të duhur të informacionit dhe të dhënave të marra nga policia e Kalamatës në Greqi, nga një hetim i detajuar policor dhe hetimi paraprak, është zbuluar një grup kriminal i përbërë nga shtetas shqiptarë, anëtarët e të cilit, me role të dallueshme, ishin aktivë prej katër muajsh në kultivimin sistematik të një sipërfaqeje të madhe dhe të një plantacioni të organizuar cannabis, në një zonë gjysmë malore të paarritshme në lokacionin rural “Kotroni” të komunitetit lokal Armenion të Komunës së Trifilisë, me qëllim vjeljen e një sasie të madhe kanabisi të papërpunuar dhe më pas trafikimin e tij, duke korrur një përfitim të madh financiar, i cili llogaritet të arrijë në rreth një 1 milion euro.

Në veçanti, për sa i përket mënyrës së veprimit të tyre, thuhet se anëtarët e organizatës kriminale, në dy muajt e parë, fillimisht kanë blerë farat e kanabisit dhe kanë blerë pajisjet e nevojshme të specializuara dhe më pas në dy muajt e fundit, të paktën në lokacionin e sipërpërmendur, kanë shtruar dhe formësuar siç duhet hapësirën pas ndërhyrjeve në mjedisin natyror, duke krijuar shtatë hapësira të njëpasnjëshme të pabarabarta, të cilat komunikonin me njëra-tjetrën me shtigje të vogla, me një sipërfaqe të përgjithshme rreth tre 3 hektarë.

Kultivuesit kishin zgjedhur me kujdes vendin e kultivimit, duke përfituar nga vende me bimësi intensive dhe të egër, duke bërë që kultivimi të mos ishte i dukshëm nga asnjë pikë tjetër, ndërsa më lart se vendet e përshkruara, kishte një vend të përshtatshëm me pajisje banimi për mbikëqyrjen, ruajtjen e tyre dhe vëzhgimin e plantacionit, ndërsa në të njëjtën kohë përdornin pajisje të lëvizshme radiofrekuencash për komunikimin e tyre, si dhe për ujitjen e bimëve kishin zhvilluar një rrjet tubash uji prej gome dhe kishin marrë ujë në mënyrë të paligjshme nga një pus komunal aty pranë.

Pasditen e së hënës u krye një operacion i organizuar nga punonjësit e policisë Kalamatës, ku u gjet dhe u arrestua shtetasi shqiptar Foti Llambris, 38 vjeç nga Skrapari i cili u kap duke hipur në automjetin me targa YRA-6855 I.X.E në dalje nga plantacioni. Në kontrollin e kryer në zonat e kultivimit dhe në mjetin e mësipërm, janë gjetur dhe sekuestruar 812 bimë kanabis të fuqishme dhe të shëndetshme që variojnë në lartësi deri në 10 centimetra, një 1 telefon celular, 1 palë dylbi, 1 palë radio marrës të lëvizshëm, 2 lente, panele diellore, 100 euro dhe 1500 lekë shqiptare, pajisjet e kultivimit (plehra, vegla bujqësore), pajisjet e ujitjes (trap, lidhjet, valvulat), sasia e paketimit të ushqimit dhe pajisjeve shtëpiake, një shumëllojshmëri të shtratit, veshjeve dhe sendeve të higjienës personale dhe 2 çanta shpine të gjalla.

Nga ana e policisë greke vijojnë hetimet paraprake për identifikimin e elementëve dhe anëtarëve të tjerë të organizatës.

FOTO GALERI
2/4

Top Channel