Nëse Rusia përparon, NATO po mendon të dërgojë trupa ushtarake në Ukrainë! New York Times: SHBA më afër luftës

18/05/2024 13:47

Aleatët e NATO-s po i afrohen më shumë dërgimit të trupave në Ukrainë për të trajnuar forcat ukrainase.

Kjo lëvizje sipas “New York Times” do të ishte një tjetër kalim i vijës së kuqe të mëparshme dhe mund të tërheqë Shtetet e Bashkuara dhe Evropën më drejtpërdrejt në luftë.

Mungesa e fuqisë punëtore të Ukrainës ka arritur një pikë kritike dhe pozicioni i saj në fushën e betejës javët e fundit është përkeqësuar, pasi Rusia ka përfituar nga vonesa e dërgimit të armëve amerikane.

Si rezultat, zyrtarët ukrainas u kanë kërkuar homologëve të tyre amerikanë dhe të NATO-s që të ndihmojnë në trajnimin e 150,000 rekrutëve të rinj më afër vijës së frontit për dislokim më të shpejtë.

Deri më tani Shtetet e Bashkuara kanë thënë jo, por gjenerali Charles Q. Broën Jr., kryetar i Shefave të Përbashkët të Shtabit, tha të enjten se trajnimi i trupave të NATO-s dukej e pashmangshme.

Si pjesë e NATO-s, Shtetet e Bashkuara do të ishin të detyruara sipas traktatit të aleancës për të ndihmuar në mbrojtjen e çdo sulmi ndaj forcave që trajnohen, duke e tërhequr potencialisht Amerikën në luftë.

Shtëpia e Bardhë është shprehur e bindur se nuk do të vendosë trupat amerikane në terren në Ukrainë. Administrata u ka kërkuar gjithashtu aleatëve të NATO-s që të mos dërgojnë trupat e tyre.

Por në shkurt, Presidenti Emmanuel Macron i Francës tha se “asgjë nuk duhet të përjashtohet” kur bëhet fjalë për dërgimin e trupave perëndimore në Ukrainë.

Qeveria e Estonisë nuk e ka përjashtuar mundësinë e dërgimit të trupave në Ukrainën perëndimore.

Ministri i Jashtëm i Lituanisë, Gabrielius Landsbergis, mbështeti qëndrimin e zotit Macron në një intervistë me The Guardian javën e kaluar.

Top Channel