Agjencia Qendrore e Inteligjencës është një nga agjencitë më të njohura të inteligjencës në botë, duke luajtur një rol vendimtar në sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara.

Shpesh veprimtaria e saj mbulohet me fshehtësi, duke u shndërruar në subjekt i filmave, librave dhe teorive të panumërta konspirative.

E themeluar në vitin 1947 CIA ka tre funksione kryesore:

Mbledhja e inteligjencës

CIA mbledh informacione për një gamë të gjerë çështjesh që ndikojnë në sigurinë kombëtare. Kjo përfshin mbledhjen e informacionit mbi qeveritë e huaja, terrorizmin, trafikun e narkotikëve dhe çështje të tjera globale. Agjencia përdor metoda të ndryshme për mbledhjen e inteligjencës, duke përfshirë rekrutimin e spiunëve ose informatorëve jashtë vendit, përgjimet e komunikimeve, përdorimin e satelitëve dhe avionëve zbulues për të kapur imazhe me rëndësi të mundshme strategjike. Shpesh përdor edhe burimet publike, të tilla si media, punime akademike ose të dhëna publike.

Analiza dhe Raportimi

Mbledhja e inteligjencës është vetëm një pjesë e misionit. CIA ka një rol të rëndësishëm në analizimin e këtij informacioni për të prodhuar vlerësime gjithëpërfshirëse. Analistët vlerësojnë besueshmërinë e informacionit, e lidhin atë me njohuritë ekzistuese dhe vlerësojnë rëndësinë e tij. Ata përgatisin raporte që mund të variojnë nga informimet ditore deri te studimet e hollësishme mbi tendencat afatgjata. Këto raporte i shpërndahen Presidentit, zyrtarëve të lartë të SHBA-së dhe aktorëve kryesorë të sigurisë kombëtare dhe mbrojtjes.

Operacionet e Fshehta

CIA gjithashtu kryen operacione të fshehta nën drejtimin e Presidentit. Këto janë aktivitete sekrete të krijuara për të ndikuar në punët e jashtme pa qenë e dukshme apo e njohur publikisht përfshirja e qeverisë së SHBA. Operacionet e fshehta mund të përfshijnë ndikimin e kushteve politike, ekonomike ose ushtarake jashtë vendit dhe mund të variojnë nga fushatat propagandistike deri tek mbështetja për grupet rebele ose ndërhyrjet klandestine në qeveritë e huaja.

Top Channel