Studimi i ri i psikologëve, kjo metodë e thjeshtë zhduk menjëherë zemërimin

10/04/2024 18:30

Një studim i shkencëtarëve japonezë zbuloi efektin çlirues të shkrimit të reagimit të dikujt ndaj një ngjarjeje negative në një fletë letre, e cila më pas duhet grisur, e thërrmuar në një top dhe në fund duhet hedhur në koshin e mbeturinave.

Studimi, rezultatet e të cilit u botuan në revistën “Scientific Reports on Nature,” bazohet në kërkime mbi lidhjen midis fjalës së shkruar dhe reduktimit të zemërimit, si dhe në studime që tregojnë se si ndërveprimi me objektet fizike mund të kontrollojë gjendjen në disponimin e një personi.

“Ne prisnim që midis subjekteve, metoda jonë do të ishte në gjendje të shtypte zemërimin e tyre në një farë mase,” tha Nobuyuki Kawai, kreu i orës në Universitetin Nagoya. “Por ne ishim shumë të befasuar nga fakti që zemërimi tek individët është zhdukur pothuajse plotësisht”.

Shkencëtarët dhanë edhe një shembull – ata që duan të hakmerren ndaj ish-partnerit të tyre, mund të djegin letra ose të shkatërrojnë dhuratat e tij/saj.

Ata besojnë se rezultati mund të lidhet me fenomenin psikologjik të “heuristikës së ngjitjes magjike”, ku njerëzit janë të bindur se veprimet që ata ndërmarrin ndaj një objekti të lidhur me një person të caktuar mund të ndikojnë në vetë individin.

Në këtë rast, ‘çlirimi’ nga entiteti fizik negativ – fleta e letrës, rezulton në zhdukjen e emocionit origjinal. Fenomeni bazohet në besimin se “esenca” e një individi mund të manifestohet përmes zotërimeve të tij fizike.

Si pjesë e studimit, pesëdhjetë studentë iu kërkua të shkruanin mendimin e tyre të shkurtër për një problem të rëndësishëm social, për shembull – nëse duhani duhet të ndalohet në vende publike.

Më pas, ekspertët i vlerësuan qëllimisht punët e tyre të ulëta dhe vlerësimet lidheshin me inteligjencën, interesin, mirëdashjen, arsyetimin logjik dhe vendimmarrjen racionale. Për të përforcuar synimin e tyre, vlerësuesit shtuan komente fyese si: “Nuk mund ta besoj që një person i arsimuar mund të mendojë kështu. Shpresoj që ky person të arrijë të mësojë diçka gjatë studimeve në këtë universitet”.

Niveli i zemërimit është ulur

Pas marrjes së rezultateve, pjesëmarrësit shënuan mendimet e tyre të zemëruara për reagimet negative në një copë letër. Një grupi iu tha që ta thërrmonin letrën dhe ta hidhnin në koshin e mbeturinave ose ta mbanin në një dosje në tavolinën e tyre. Një grupi tjetër iu tha të grisnin letrën ose ta vendosnin në një kuti plastike.

Zemërimi i individëve që i hodhën letrat në plehra ose i grisën u zhduk plotësisht, ndërsa grupi i studentëve që ruanin një kopje të letrës ndjeu pak më pak zemërim.

Zbulimi nga psikologët japonezë mund të hedhë dritë mbi origjinën e traditës kulturore japoneze të njohur si hakidashisara (fjalë që i referohen një pjate). Tradita praktikohet në faltoren Hiyoshi në Kiyosu, jo shumë larg Nagoya.

Hakidashisara është një ngjarje që zhvillohet një herë në vit. Vizitorët më pas thyejnë disqe të vegjël që përfaqësojnë ose mishërojnë gjërat që i zemërojnë, pas së cilës ata ndjejnë lehtësim.

Top Channel