A jeni me grip apo të ftohur? Pastroni menjëherë këto pesë artikuj në shtëpi

03/12/2023 16:03

Duke hyrë në dimër, shpërthimet e ftohjes së zakonshme dhe virozave do të bëhen gjithnjë e më të shpeshta.

Kur një anëtar i familjes sonë sëmuret, shqetësimi parësor është kujdesi i tij dhe parandalimi i përhapjes së infeksionit. Duke qenë se periudha ngjitëse mund të zgjatet deri në dy javë, dezinfektimi i ambienteve, por edhe i objekteve të përbashkëta duhet të jetë i plotë. Kjo lëvizje konsiderohet e rëndësishme, si për të mbrojtur pjesën tjetër të familjes, ashtu edhe për të parandaluar një infeksion dytësor.

Edhe pse pastrimi i të gjithë shtëpisë do të ishte ideal për t’i thënë “lamtumirë” mikrobeve, artikujt që më shpesh bëhen vatër mikrobesh dhe duhen pastruar patjetër, janë:

Shtrati dhe jastëkët

Për shkak se dhoma e gjumit mund të bëhet shpejt një nga zonat më të infektuara me mikrobe të shtëpisë kur jeni të sëmurë, është vendi më i mirë për të filluar pastrimin e përgjithshëm. Pra, pasi të rikuperoheni, të gjitha çarçafët duhet të ndryshohen dhe lahen për të minimizuar rrezikun e përhapjes së patogjenëve.

Peshqiri

Simptomat e zakonshme të ftohjes, të tilla si rrjedhja e hundës dhe kolla, prodhojnë lëngje trupore që shpesh përfundojnë në sende shtëpiake si peshqirët. Prandaj, së bashku me çarçafët dhe jastëkët, duhen ndërruar dhe larë edhe peshqirët, pasi ato mund të mbajnë gjurmë të infeksionit të kaluar.

Enët për ushqim dhe pije

Enët e ushqimit dhe pijeve mund të mbajnë shpejt mikrobet. Pra, jo vetëm që duhet t’i zëvendësoni këto enë pas çdo përdorimi, por duhet të shmangni ndarjen e gotave dhe pajisjeve me të tjerët. Pasi të sëmureni, sigurohuni që t’i pastroni ato tërësisht, duke zvogëluar rrezikun e transmetimit.

Pajisjet elektronike

Telefoni, laptopi ose tableti juaj janë disa nga vatrat më të zakonshme të mikrobeve në një shtëpi, veçanërisht kur i keni përdorur më së shumti gjatë kohës që keni qenë i sëmurë. Disa dezinfektues të veçantë për pajisjet elektronike mund t’ju lejojnë të ripërdorni në mënyrë të sigurt pajisjen pas një sëmundjeje.

Sipërfaqe të përbashkëta

Sportelet e banjës, pullat, çelësat dhe çdo zonë tjetër e përbashkët e shtëpisë duhet të ri-dezinfektohen pas shpërthimit. Grimcat e pezulluara mund të qëndrojnë infektive deri në një javë në sipërfaqe, kjo është arsyeja pse ato kanë nevojë për pastrim të plotë.

Së fundi, konsiderohet e rëndësishme që çdo zonë e shtëpisë të ajroset mirë, në mënyrë që ajri të rinovohet.

Top Channel