Kisha mesjetare e Maradenit, një “testament” artistik që rrezikon të humbasë

21/11/2023 22:45

E instaluar në zgavrën e një rruge të vogël në Lot, kisha mesjetare e Maradenit u zgjodh nga Miklos Bokor, një piktor me origjinë hungareze dhe i mbijetuar i kampeve, për të vendosur një afresk monumental në Shoah, një “testament” artistik sot i kërcënuar nga moti i keq.

Muret prej guri shekullor dhe dera e rëndë prej metali që mbron këtë vend të shenjtë dhe veprën që ajo strehon, janë vizituar vetë nga pak vizitorë.

Brenda, syrit i duhen vetëm disa sekonda për të përthithur pamjen e përgjithshme, ku qindra silueta të errëta që së bashku me pikturat e gdhendura mbulojnë muret. Miklos Bokor “e zbuloi këtë kishë krejtësisht rastësisht“, tha për AFP Christine Simonart, një mike e ngushtë e piktorit.

Me një mjeshtër vendas, “ata erdhën për ta parë atë, krejtësisht në gërmadha, dhe kur Miklos kaloi hapjen, ai pa një bukuri të madhe” thotë ajo. Në ditët që pasuan, artisti bleu ndërtesën e ndërtuar në fund të shekullit të 12-të. I lindur në mars 1927 në Budapest, Mikos Bokor u deportua në Aushvic në vitin 1944.

Nëna e tij vdiq atje, ndërsa me të atin, ata u transferuan nga kampi në kamp deri sa ky i fundit u vra. Miklos Bokor mbijeton dhe fillon të pikturojë si një artist autodidakt. Në vitet 1960, ai shkoi në mërgim në Francë, duke zbuluar Lotin dhe fshatin Floirac ku erdhi për të kaluar verën e tij.

Top Channel