Hungaria kërkon rishikimin e politikës së BE-së për pranimin e Ukrainës

15/11/2023 16:16

Hungaria ka kërkuar sot rishikimin e politikës së Bashkimit Evropian ndaj ofertës së Ukrainës për anëtarësim formal në bllok. 

Muajin e ardhshëm, liderët e BE-së pritet të fillojnë bisedimet me Ukrainën, e cila ka rritur përpjekjet për t’u integruar me Perëndimin që nga pushtimi i Rusisë vitin e kaluar.

Blloku po planifikon gjithashtu të caktojë 50 miliardë euro në ndihmë për Kievin nga buxheti i tij deri në vitin 2027. Këto vendime kërkojnë unanimitet nga 27 shtetet anëtare, por Viktor Orban, kryeministri i Hungarisë, ka thënë se është kundër fillimit të negociatave të anëtarësimit. 

Ai pretendon se paratë dhe ndihmat ushtarake që tashmë janë dërguar në vend kanë dështuar. Ministri hungarez Janos Boka theksoi se: “Ne kemi nevojë për një periudhë reflektimi dhe një diskutim strategjik mbi politikën e Bashkimit Evropian ndaj Ukrainës. Deri në një diskutim të tillë, Budapesti nuk do të mbështesë asnjë vendim të BE-së për të çuar përpara pranimin e Ukrainës.”

Kjo nuk është hera e parë që Hungaria bllokon përkohësisht vendimet e BE-së. Në të kaluarën, vendi kërkoi një diskutim “strategjik” mbi sanksionet e BE-së kundër Rusisë për shkak të luftës. Orban përfundimisht u rreshtua me pjesën tjetër të bllokut, por kjo nuk ndodhi pa negociatat që u mbyllën për koncesionet që ai kërkoi për Hungarinë. 

Top Channel