Nxehtësia ekstreme, fatkeqësia më vdekjeprurëse e klimës! Më shumë njerëz do vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare

02/11/2023 12:12

Vdekjet kardiovaskulare për shkak të nxehtësisë ekstreme parashikohet të rriten midis 2036 dhe 2065, sipas një studimi të mbështetur nga Instituti Kombëtar i Shëndetit.

Studimi u botua të hënën në revistën “Circulation” të Shoqatës Amerikane të Zemrës, ku studiuesit zbuluan se këto vdekje mund të dyfishohen deri në mesin e shekullit dhe se të moshuarit dhe njerëzit me ngjyrë, mund të preken në mënyrë disproporcionale.

Nga viti 2008 deri në vitin 2019, nxehtësia ekstreme u shoqërua me 1,651 vdekje kardiovaskulare në vit, sipas studimit, i cili shqyrtoi të dhënat nga 48 shtetet e afërta midis majit dhe shtatorit.

Duke përdorur këto të dhëna, studiuesit parashikojnë se nga mesi i shekullit, nxehtësia ekstreme do të shoqërohet me 4,320 vdekje në vit, një rritje prej 162%, ose nëse emetimet e gazeve serrë rriten ndjeshëm, 5,491 vdekje në vit, një rritje prej 233%.

“Ndryshimi i klimës dhe manifestimet e tij të shumta do të luajnë një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në shëndetin e komuniteteve anembanë botës në dekadat e ardhshme” tha autori kryesor i studimit Dr. Sameed Khatana, asistent profesor i mjekësisë në Universitetin e Pensilvanisë dhe një kardiolog i stafit në Qendra Mjekësore e Çështjeve të Veteranëve në Filadelfia.

“Ndryshimi i klimës është gjithashtu një çështje e barazisë shëndetësore pasi do të ndikojë në disa individë dhe popullata në një shkallë disproporcionale dhe mund të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese shëndetësore në SHBA”.

Nxehtësia ekstreme, fatkeqësia më vdekjeprurëse e klimës

Parashikimet ishin gjithashtu më të theksuara për të njerëzit me ngjyrë dhe të moshuar. Në varësi të faktit nëse emetimet e gazit serrë mbahen në minimum, sipas studimit njerëzit e moshës 65 vjeç e lart mund të përballen me një rritje të vdekjeve prej 2,9 deri në 3,5 herë, ndërsa të rriturit me ngjyrë parashikohet të kenë një rritje 3,8 deri në 4,6 herë krahasuar me të rriturit e bardhë.

“Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që njerëzit me ngjyrë mund të kenë më pak akses në ajër të kondicionuar, më pak hije pemësh dhe një shkallë më të lartë të ‘efektit të ishullit të nxehtësisë urbane’, zonat e ndërtuara që kanë një rritje më të madhe të temperaturës sesa zonat përreth më pak të zhvilluara” tha Khatana.

Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar sesi qasjet ndaj ftohjes së qyteteve mund të ndikojnë në shëndetin e atyre popullsive në një botë që po ngrohet.

Top Channel