Studim i ri: Kjo është erëza antioksiduese më e fortë natyrale që ndihmon dhe në trajtimin e dispepsit

13/09/2023 10:16

Një opsion i mirë trajtimi për dispepsin mund të jetë tashmë në raftin tuaj të erëzave, sipas një studimi të ri.

Studimi, i botuar të hënën në revistën mjekësore BMJ, krahasoi se si më shumë se 150 njerëz me dispepsi, iu përgjigjën përdorimit të ilaçit omeprazol ose shafranit  të Indisë, që përmban përbërësin kurkumin, ose  kombinimit të të dyjave.

Omeprazoli është një ilaç i zakonshëm që përdoret për të trajtuar disa probleme të zemrës dhe ezofagut duke reduktuar acidin në stomak, sipas klinikës Mayo.

Në ditët 28 dhe 56 të trajtimit, njerëzit në studim u vlerësuan për simptomat e tyre, të cilat mund të përfshijnë dhimbje stomaku, fryrje, të përziera ose një ndjenjë të hershme të ngopjes, duke përdorur “Vlerësimin e Ashpërsisë së Dispepisë”, një pyetësor që vlerëson ashpërsinë e dispepsisë. Studiuesit nuk gjetën dallime domethënëse në simptomat e grupeve që merrnin ilaçin Omeprazol,  shafranin e Indisë ose kombinimin e të dyjave, sipas studimit.

“Përveç qëllimeve anti-inflamatore dhe antioksiduese, kurkumi/shafrani i Indisë mund të jetë një opsion për trajtimin e dispepsisë me efikasitet të krahasueshëm me omeprazolin”, tha autori kryesor i studimit Dr. Krit Pongpirul, profesor i asociuar në departamentin e mjekësisë parandaluese dhe sociale në Universitetin Chulalongkorn, në Bangkok, Tajlandë.

Shafrani i Indisë është përdorur nga njerëzit në Azinë Juglindore për të trajtuar siklet në stomak dhe kushte të tjera inflamatore, tha Pongpirul. Përdorimi i tij mjekësor daton qindra vjet më parë, sipas një studimi të vitit 2017.

Në Shtetet e Bashkuara, përdorimi i tij kryesor medicinal ka qenë si një shtesë diete anti-inflamatore dhe antioksiduese, për të lehtësuar osteoartritin dhe sindromën e zorrës së irrituar, shtoi ai.

Por kjo është prova e parë klinike që krahason drejtpërdrejt kurkumin/shafranin e Indisë me omeprazolin në trajtimin e dispepsisë, tha Pongpirul.

Pyetje rreth ndikimit të tumerikut

“Është e arsyeshme që hulumtimi do të hetonte ndikimin e shafranit të Indisë në dispepsi, sepse përbërja e tij kurkumina është studiuar në një sërë kushtesh inflamatore, duke përfshirë sëmundjen inflamatore të zorrëve dhe artritin”, tha Dr. Yuying Luo, një gastroenterologe dhe asistente profesore e gastroenterologjisë në Icahn.

A duhet të filloni të merrni tumerik?

A duhet të shtoni shafranin e Indisë në dietën tuaj për tretje më të mirë? Flisni fillimisht me mjekun tuaj, tha Luo.

Ka pasur disa studime të rasteve të kurkuminës dhe dëmtimit të mëlçisë, dhe është e rëndësishme të siguroheni që shafrani i Indisë të mos ndërveprojë keq me ndonjë nga medikamentet e tjera që merrni, shtoi ajo.

“Konsumatorët duhet të jenë të vetëdijshëm për efektet anësore të ekstrakteve të kurkuminës, si alergjia dhe rreziku i gjakderdhjes, veçanërisht për ata që marrin ilaçe antikoagulante ose antitrombocitare,” tha Pongpirul. “Kurkumina dhe shafrani i Indisë përgjithësisht konsiderohen të sigurta kur konsumohen në sasitë që gjenden zakonisht në ushqim”, shtoi ai.

Në mënyrë tipike, shafrani i Indisë përmban rreth 3% kurkumin, sipas një studimi të vitit 2009. Doza prej 2 gramë e dhënë në këtë studim është relativisht e ulët në krahasim me ekstraktet që gjenden zakonisht në suplementet e kurkuminës, tha Pongpirul.

 

Top Channel