Shkencëtarët tregojnë teknikën e re që mund të zbulojë demencën gjatë gjumit

28/08/2023 14:48

Shkencëtarët kanë krijuar një shirit koke që mund të zbulojë shenjat e hershme të sëmundjes Alzheimer gjatë gjumit.

Pajisja monitoron valët e trurit dhe mund të tregojë shenja të sëmundjes vite përpara një diagnoze. I përshkruar si një gjurmues fitnesi për trurin, ai mund të zbulojë fazat më të hershme të sëmundjes përpara se të shfaqet ndonjë simptomë. Studimi nga studiuesit në Kampusin Mjekësor të Universitetit të Kolorados Anschutz dhe Universitetin e Uashingtonit në St. Demenca është më e madhja e këtij lloji deri më sot.

Ekipi përdori elektroencefalografinë (EEG) nga shiriti i kokës për të zbuluar modelet e valëve të trurit që lidhen me riaktivizimin e kujtesës në gjumë. Rezultatet e tyre identifikojnë një marrëdhënie midis leximeve të EEG dhe niveleve të ndryshimeve specifike molekulare që tregojnë sëmundjen para-simptomatike të Alzheimerit.

Gjetjet tregojnë se fazat e hershme të dëmtimit të butë njohës për shkak të sëmundjes së Alzheimerit, mund të zbulohen në sinjalet EEG.

Dr Brice McConnell, asistent profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kolorados dhe autor i vjetër i studimit tha: Ky biomarker dixhital në thelb mundëson çdo pajisje të thjeshtë të shiritit EEG që të përdoret si një gjurmues fitnesi për shëndetin e trurit.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 205 të moshuar, duke identifikuar probleme të matshme me riaktivizimin e kujtesës në lidhje me nivelet e proteinave si amyloid dhe tau që krijohen në sëmundjen e Alzheimerit.

Dr McConnell tha: Ajo që kemi gjetur është se këto nivele jonormale të proteinave janë të lidhura me riaktivizimin e kujtesës së gjumit, të cilat ne mund të identifikonim në modelet e valëve të trurit të njerëzve përpara se të përjetonin ndonjë simptomë. Identifikimi i këtyre biomarkerëve të hershëm për sëmundjen e Alzheimerit tek të rriturit asimptomatikë, mund t’i ndihmojë pacientët të zhvillojnë strategji parandaluese ose zbutëse përpara se sëmundja të përparojë.

Studiuesit thonë se ky është një hap emocionues drejt përdorimit të pajisjeve të veshura si biomarkera dixhitalë për zbulimin e sëmundjeve.

Dr McConnell shtoi: Kjo është dëshmi e parimit se valët e trurit gjatë gjumit mund të shndërrohen në një biomarker dixhital dhe hapat tanë të ardhshëm përfshijnë përsosjen e procesit.

Shumë studime sugjerojnë se dieta është një faktor i madh ndikimi në aftësinë e trurit për të menduar dhe mbajtur mend.

Instituti Kombëtar i Plakjes (NIA), ka sugjeruar dietën mesdhetare ose dietën përkatëse MIND, të cilat janë shoqëruar me përfitime njohëse në studime. Këto theksojnë frutat, perimet, drithërat, peshkun dhe ushqimet e tjera të detit. Duhet të përfshijë gjithashtu yndyrna të pangopura si vaj ulliri me sasi të ulët të mishit të kuq, vezëve dhe ëmbëlsirave.

10 grupet e ushqimeve të shëndetshme të përshkruara nga dieta MIND janë:

-Perime me gjethe jeshile, të paktën 6 racione/javë

-Perime të tjera, të paktën 1 racion/ditë

-Manaferrat, të paktën 2 porcione/javë

-Drithërat integrale, të paktën 3 porcione/ditë

-Peshk, 1 racion/javë

-Shpendët, 2 racione/javë

-Fasule, 3 racione/javë

-Arra, 5 racione/javë

-Verë, 1 gotë/ditë*

-Vaj ulliri

Dieta MIND kufizon porcionet e mishit të kuq, ëmbëlsirave, djathit, gjalpit/margarinës dhe ushqimeve të shpejta/të skuqura. Sasia e alkoolit është gjithashtu e kufizuar pasi trupi e trajton pijen ndryshe me kalimin e moshës.

Top Channel