Menopauza, dieta që frenon afshet e nxehta dhe ul peshën/ Po aq efektive sa terapia hormonale

22/08/2023 14:55

Menopauza për shumicën e grave është një periudhë që vjen e shoqëruar me një mori ndryshimesh, zakonisht të pakëndshme.

Kjo është një nga periudhat me luhatjet hormonale më intensive, të cilat shkaktojnë një sërë simptomash, si shtim në peshë, por edhe afshe të forta.

Për të përballuar simptomat e pakëndshme, të cilat ndikojnë në jetën e përditshme dhe cilësinë e tyre, gratë zakonisht i drejtohen terapisë hormonale, gjithmonë sipas udhëzimeve të mjekut. Megjithatë, si çdo mjekim, edhe ky karakterizohet nga disa efekte anësore si për shembull rreziku i kancerit gjinekologjik, veçanërisht të vezoreve dhe gjirit. Në përpjekje për të gjetur alternativa për të lehtësuar simptomat e menopauzës, një ekip shkencor zbuloi se një dietë e caktuar tregon efektivitet të ngjashëm. Studimi për lehtësimin e simptomave vazomotore të grave (WAVS) u botua në Menopauzë.

Në veçanti, ekipi hulumtues zbuloi se një dietë e bazuar në produkte bimore dhe me përmbajtje të lartë soje mund të ndihmojë në reduktimin e afsheve deri në 88%. Në të njëjtën kohë, ky model i të ushqyerit kontribuon në humbjen e peshës, e cila zakonisht vërehet gjatë kësaj periudhe.

“Nuk është ende e qartë pse kjo dietë është e dobishme, por duket se është për shkak të tre arsyeve kryesore: Shmangia e produkteve shtazore, reduktimi i yndyrës dhe shtimi i sojës. Rezultatet sugjerojnë se mund të mos jetë rastësi që në zona të tilla si Japonia, e cila ndjek një model diete me bazë bimore, me pak yndyrë dhe të pasur me soje, gratë në menopauzë kanë më pak simptoma,” tha studiuesi kryesor Neal Barnard, kryetar i Komitetit të Mjekëve dhe asistent profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit George Washington.

Për të arritur këto përfundime, ekipi studioi 84 gra në postmenopauzë, të cilat raportuan se kishin përjetuar afshe të nxehta dy ose më shumë herë në ditë.

Pjesëmarrësit u ndanë rastësisht në dy grupe:

Grupi i ndërhyrjes, i cili ndoqi një dietë vegjetariane me pak yndyrë dhe konsumoi gjysmë filxhani sojë të gatuar çdo ditë dhe grupi i kontrollit, i cili nuk pësoi ndryshime dietike

Ky studim zgjati gjithsej 12 javë. Pas kësaj periudhe, studiuesit zbuluan se afshet e nxehta me intensitet mesatar deri në intensiv u reduktuan me 88% tek gratë që ndiqnin dietën vegjetariane, ndërsa humbën mesatarisht 8 kg. Këto shifra janë afërsisht të njëjta me përqindjet e suksesit të terapisë hormonale (70%-90%).

Për të përjashtuar efektin e luhatjeve sezonale të temperaturës në efektivitetin e dietës, hulumtimi u krye në dy periudha të ndryshme. Rezultatet treguan se gratë që morën pjesë në studim gjatë pranverës kishin përfitime të krahasueshme me ato që morën pjesë në vjeshtë.

Dr. Barnard dhe kolegët pajtohen se rezultatet e tyre jo vetëm që mbështesin rolin e dietës dhe stilit të jetesës në lehtësimin e afsheve të nxehta gjatë menopauzës, por edhe në menaxhimin e komplikimeve të tjera, si shtimi në peshë dhe efektet e sëmundjeve kronike.

“Studimi demonstron efektivitetin e ndërhyrjeve ushqyese në trajtimin e simptomave të menopauzës. Në të njëjtën kohë, të njëjtat ndërhyrje ulin shqetësimet për rreziqet shëndetësore që sjell menopauza, si rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit të gjirit, por edhe problemet e kujtesës”, përfundon Dr. Barnard.

Top Channel