Po vuani pasojat e Covid? Shkencëtarët kanë një lajmërim

21/08/2023 11:07

Shumica prej nesh janë sëmurë me COVID të paktën një herë. Simptomat qetësohen dhe pas disa javësh jemi shëruar plotësisht. Megjithatë, disa kanë simptoma më të vazhdueshme, të cilat zgjasin dhe njihen si sindroma e gjatë COVID.

Ato përfshijnë lodhje ekstreme, humbje të nuhatjes, dhimbje muskujsh ndërsa në disa raste vërehen probleme me kujtesën, dhimbje gjoksi, pagjumësi, rrahje të shpejta të zemrës, marramendje, dhimbje kyçesh, depresion dhe ankth. Shkencëtarët kanë zbuluar një simptomë të re misterioze të përjetuar nga një burrë 33-vjeçar në Britani.

Këmbët e tij ishin mavijosur papritmas dhe mavijosjet mbetën për gjashtë muaj. Kur u ngrit në këmbë, ndjeu se ato gradualisht po rëndoheshin dhe ndjeu ndjesi shpimi gjilpërash dhe kruajtjeje. Ndonjëherë ai zhvillonte edhe një skuqje në këmbë, por simptomat zhdukeshin kur ai shtrihej. Sipas mjekësisë, kjo përshkruhet si “akrocianozë“.

Zakonisht shfaqet në duar dhe këmbë, por mund të shfaqet në hundë dhe veshë. “Ky është një rast i akrocianozës në një pacient që nuk e kishte atë përpara se të kishte COVID,” tha për Metro Manoj Sivan, profesor klinik i asociuar dhe konsulent nderi në mjekësinë rehabilituese në Universitetin e Leeds.

Pacientët që e përjetojnë këtë mund të mos jenë të vetëdijshëm se mund të jetë një simptomë e Covid-it të gjatë dhe mund të shqetësohen. Në të njëjtën kohë, edhe mjekët mund të mos jenë të vetëdijshëm për lidhjen midis akrocianozës dhe Covid-it të gjatë. Ne duhet të sigurohemi që të ketë një ndërgjegjësim më të madh për mosfunksionimin e sistemit nervor në Covid të gjatë, në mënyrë që mjekët të kenë mjetet që u nevojiten për të menaxhuar siç duhet pacientët.

Top Channel