Përdorimi ditor i aspirinës mund të rrisë rrezikun e anemisë tek të moshuarit

24/06/2023 21:52

Dihet se anemia tek të moshuarit zakonisht shkaktohet nga sëmundje kronike dhe mungesa e hekurit.

Shkaqe të tjera të anemisë tek të moshuarit përfshijnë mungesën e vitaminës B12, mungesën e folatit, gjakderdhjen gastrointestinale dhe sindromën mielodisplastike.

Tani, një studim i ri ka lidhur përdorimin e zgjatur të përditshëm të aspirinës me rritjen e rrezikut të anemisë tek të moshuarit, kryesisht të moshës 70 vjeç e lart. Sipas studimit të udhëhequr nga Universiteti Monash dhe i publikuar në Annals of Internal Medicine, të moshuarit që marrin aspirinë me dozë të ulët (100 mg) çdo ditë kanë një rrezik 20 për qind më të lartë për të zhvilluar anemi krahasuar me ata që nuk marrin ilaçe.

Përveç kësaj, aspirina shkaktonte një rënie më të shpejtë të hemoglobinës dhe ulje të niveleve të ferritinës (një proteinë që mbart hekurin). Ndikimi i përdorimit të aspirinës ka të ngjarë të jetë më i madh tek të moshuarit me sëmundje themelore, siç është sëmundja e veshkave, vunë në dukje studiuesit.

Efektet anësore të përdorimit të zgjatur të aspirinës

Aspirina mund të rrisë rrezikun për problemet e gjakderdhjes, veçanërisht kur merret së bashku me ilaçe të caktuara si NSAID dhe hollues gjaku. Ulçera në stomak, anafilaksi, frymëmarrje e shpejtë dhe konvulsione (konvulsione) janë efekte të tjera anësore serioze që lidhen me përdorimin e zgjatur të aspirinës ose në doza të mëdha. Sipas studimit të drejtuar nga Universiteti Monash, përdorimi i zgjatur i aspirinës mund të rrisë gjithashtu rrezikun e anemisë.

A duhet të ndaloni së përdoruri aspirinë?

Aspirina rekomandohet për disa të moshuar për të parandaluar sulmet e përsëritura në zemër ose goditjet në tru. Autorja kryesore Zoe McQuilten paralajmëroi se pacientët nuk duhet të ndryshojnë regjimin e tyre të aspirinës pa folur me mjekun e tyre.

Rreziku i anemisë rritet me moshën. Anemia tek të e moshuar mund të shkaktojë lodhje, paaftësi, simptoma depresive dhe probleme njohëse.

Monitorimi i rregullt për aneminë është thelbësor

Studiuesit sugjeruan që monitorimi i rregullt për aneminë të merret në konsideratë për të moshuarit që marrin aspirinë me dozë të ulët. Testet e gjakut zakonisht përdoren për të diagnostikuar aneminë dhe për të identifikuar shkakun e saj.

Top Channel