Guri më i madh në veshka në botë i është hequr një pacienti në Sri Lanka – dhe është sa një portokall, i gjatë sa një banane dhe i rëndë sa katër lloj brejtësish.

Me gjatësi 13,372 centimetra dhe peshë 801 gram, guri në veshka theu dy rekorde botërore kur u hoq nga mjekët e Ushtrisë Sri Lanka më 1 qershor.

Më parë, rekordet ishin 13 centimetra për gjatësi, të vendosura në Indi në vitin 2004 dhe 620 gramë për peshë, të vendosura në Pakistan në vitin 2008, sipas Rekordeve Botërore Guinness.

Rekordet Botërore Guinness kanë konfirmuar se të dy rekordet janë thyer nga guri i Sri Lankës, i hequr në Spitalin Ushtarak të Colombo.

Gurët në veshka përbëhen nga copa të forta materiali që kristalizohen në veshka, ureter ose fshikëz për shkak të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë.

Ato janë relativisht të zakonshme, duke prekur rreth 10% të njerëzve në një moment të jetës së tyre dhe disa studime sugjerojnë se ato mund të bëhen edhe më të zakonshme.

Shumica e llojeve mund të parandalohen duke qëndruar të hidratuar dhe duke reduktuar marrjen e natriumit. Sipas klinikës Mayo, pirja e 2 deri në 3 litra ujë në ditë mund të ndihmojë në heqjen e gurëve të vegjël – më pak se 3 milimetra në diametër – duke shpëlarë sistemin urinar.

Sidoqoftë, procesi është jashtëzakonisht i dhimbshëm.

Gurët mbi 3 milimetra në diametër shpesh kërkojnë trajtim më të gjerë, siç është operacioni për heqjen e tyre. Trajtime të tilla përfshijnë përdorimin e valëve të zërit për të thyer gurët ose kirurgjinë përmes një prerjeje të vogël në pjesën e poshtme të shpinës.

Një studim i vitit 2018 sugjeroi se prevalenca e gurëve në veshka po rritet si tek burrat ashtu edhe tek gratë në Shtetet e Bashkuara.

Për të konfirmuar diagnozën e gurëve në veshka, mjekët mund të përdorin teknika imazherike si skanimet me ultratinguj ose tomografi të kompjuterizuar (CT). Një rritje në përdorimin e përgjithshëm të skanimeve CT gjatë 30 viteve të fundit – të cilat kanë më shumë gjasa të kapin gurët – mund të jetë pjesërisht përgjegjëse për rritjen e shkallës së diagnozave të gurëve në veshka, thonë ekspertët.

Top Channel