Nga buka deri tek letrat e tualetit, ja si variojnë çmimet në gjashtë vende të BE-së

09/06/2023 17:24

Letrat e tualetit, gjalpi dhe ketchup janë më të shtrenjta në Mbretërinë e Bashkuar në krahasim me disa nga fqinjët më të mëdhenj evropianë, sugjeron një studim për BBC.

Por Britania e Madhe është më e lira për pelenat dhe picat e ngrira, zbuluan analistët e konsumatorëve Circana.

U krahasuan çmimet e 23 artikujve ushqimorë dhe jo ushqimorë në Francë, Gjermani, MB, Itali, Spanjë dhe Holandë.

Nga grumbullimi i kostos i blerjes së të gjithave, Gjermania doli si më e lira dhe Franca më e shtrenjta.

Blerësit në MB zakonisht paguanin 3,80 £ për letrat e tualetit kur e njëjta pako kushton 2,66 £ në Itali dhe 2,87 £ në Gjermani.

Peshku i konservuar – si toni – zakonisht kushton 1.62 £ në MB, por është 3.15 £ në Itali dhe 2.51 £ në Spanjë.

Të dhënat zbuluan gjithashtu se artikujt si buka, vezët dhe vaji i gatimit ishin të gjitha më të lira në MB.

Buxhetet e familjeve britanike janë në vështirësi pasi çmimet e përgjithshme të ushqimeve mbeten 19% më të larta se një vit më parë. Supermarketet kryesore në Mbretërinë e Bashkuar kanë mohuar të bëjnë fitime shtesë nga çmimet e larta dhe shumë prej tyre tashmë kanë ulur çmimin e artikujve si buka dhe gjalpi.

Një studim i fundit nga Oxford Economics zbuloi se kostot e ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar ishin rreth 7% nën mesataren e BE-së. Por kjo mbulon një larmi të madhe vendesh.

Niveli i konkurrencës është i rëndësishëm. Në Gjermani, më shumë se 40% e tregut përbëhet nga supermarketet me zbritje me produkte më të lira të etiketës. Ekzistojnë gjithashtu ndryshime në zakonet e të ngrënit dhe nivelet e prodhimit të ushqimit që duhen marrë parasysh.

Britania e Madhe importon rreth 40% të ushqimit të saj. Brexit nuk ka ndihmuar. Pastaj është politika. Në Francë, për shembull, një mbrojtje më e madhe për prodhuesit mund të sjellë disa çmime më të larta ushqimore në dyqane.

Të dhënat janë për muajin mars. Por hulumtimi mbulon rreth 80% të tregut në secilin nga pesë vendet e tjera.

Inflacioni i çmimeve të ushqimeve, norma me të cilën çmimet po ndryshojnë, po prek çdo vend evropian.

Top Channel