Dua Lipa në çështje gjyqësore për këngën “Levitating”, tërhiqen akuzuesit 

08/06/2023 17:49

Një grup i zhanerit “reggae” në Florida ka vendosur të heqë dorë nga një çështje për të drejtat e autorit që akuzon Dua Lipën se ka kopjuar këngën e saj të suksesshme “Levitating” nga kënga e tyre e mëparshme, dy ditë pasi një gjykatës federal hodhi dyshime serioze mbi pretendimet e padisë.

Grupi, i quajtur Artikal Sound System, e paditi yllin vitin e kaluar për akuzat se kënga e saj e vitit 2020 – e cila kaloi 77 javë në tabelën e Billboard Hot 100 – e huazoi bazën e saj nga melodia e tyre më pak e njohur e vitit 2017, “Live Your Life”.

Por në një dosje të mërkurën (7 qershor), avokatët e Artikal Sound System dhe Lipa paraqitën një mocion të përbashkët, duke i kërkuar gjykatësit të ndalojë përfundimisht çështjen. Nuk kishte asnjë tregues se Lipa kishte pranuar të paguante ndonjë para ose të ndryshonte kreditet e këngës së saj.

Deklarimi erdhi vetëm dy ditë pasi gjykatësja e qarkut amerikan Sunshine S. Sykes tha se nuk kishte asnjë të dhënë se dikush i përfshirë në krijimin e “Levitating” kishte pasur “akses” në këngën e mëparshme – një kërkesë kryesore në çdo padi për të drejtën e autorit.

Ajo e hodhi poshtë teknikisht çështjen kundër Lipës, por i dha Artikal Sound System një mundësi tjetër për të riparuar një version të përditësuar të çështjes brenda dy javësh. Në vend të kësaj, grupi duket se ka vendosur të mos ndjekë një proces gjyqësor të mëtejshëm kundër Lipës dhe bashkë-shkrimtarëve të tjerë të “Levitating”.

Në një deklaratë për Billboard të mërkurën në mbrëmje, avokatja e Lipës, Christine Lepera konfirmoi se grupi kishte zgjedhur të largohej nga procesi gjyqësor në mënyrë të njëanshme dhe se nuk ishte arritur asnjë zgjidhje.

Rasti tjetër, i paraqitur nga kantautorët L. Russell Brown dhe Sandy Linzer, pretendon se Lipa e ngriti melodinë në këngën e saj nga kënga e tyre e vitit 1979 “Wiggle and Giggle All Night” dhe kënga e tyre e 1980 “Don Diablo”. Kjo çështje është ende në pritje.

Atikal Sound System është një grup reggae me bazë në Florida të Jugut, i themeluar në vitin 2012 si duo përpara se të shtonte më vonë muzikantë dhe vokalist Logan Rex. Grupi publikoi “Live Your Life” në EP-në e tij 2017 Smoke and Mirrors .

Në padinë e tyre të marsit, grupi tha se këngët tingëllonin aq të ngjashme sa që ishte “shumë e pamundur që ‘Levitating’ të ishte krijuar në mënyrë të pavarur”. Padia përmendi gjithashtu labelin e Dua Lipës, Warner Records, si dhe të tjerë që ndihmuan në krijimin e hitit.

Në nëntor, avokatët e Lipës argumentuan se Artikal Sound System nuk kishte asnjë provë që Lipa ose shkrimtarët e tjerë kishin dëgjuar ndonjëherë “Live Your Life” përpara se të shkruanin “Levitating”. Ata i quajtën akuzat “spekulative”, “të paqarta” dhe të mbështetura nga pak prova reale.

Top Channel