Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve festohet çdo vit më 1 qershor në vende të ndryshme të botës si një nismë për mirëqenien dhe të drejtat e fëmijëve.

Kjo ditë festohet si pjesë e një kauze më të madhe që sillet rreth përfundimit të abuzimit të fëmijëve, përfundimit të privimit të fëmijëve nga të drejtat e tyre dhe përpjekjeve për të përmirësuar jetën e fëmijëve në mbarë botën. Për të mos u ngatërruar me Ditën Universale të Fëmijëve, e cila festohet në Nëntor, Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve është pothuajse identike me homologun e saj, i vetmi ndryshim është se festohet në qershor. Sa më shumë aq më mirë!

Historia e Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve

Dita e Fëmijëve ose Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve është një ditë përkujtimore për nder të fëmijëve në mbarë botën. E festuar si pjesë e Proklamatës së vitit 1925 në Gjenevë në Konferencën Botërore për Mirëqenien e Fëmijëve, dita festohet në data të ndryshme në pjesë të ndryshme të botës. Disa vende e festojnë në qershor, disa në nëntor, por qëllimi i ditës ka qenë gjithmonë i njëjtë.

Që nga Revolucioni Industrial dhe Luftërat Botërore që pasuan, u vu re se fëmijët ishin abuzuar rëndë, shtypur dhe privuar nga të drejtat themelore të njeriut. Duke qenë të dobët dhe të ndrojtur, ata lehtë mund të detyroheshin në shtypje dhe aktivitete të padrejta, joetike dhe imorale. Ata u shfrytëzuan dhe manipuluan. Miliona prej tyre u zbulua se ishin të kequshqyer. Të gjitha këto zbulime u theksuan gjatë Konferencës së Gjenevës dhe kështu liderët botërorë vendosën të mbrojnë fëmijët në mbarë botën.

Në vendet e zhvilluara të kohës u ndërmorën masa të menjëhershme për përmirësimin e kushteve për fëmijët, ndërsa në vendet në zhvillim u bënë fonde dhe u dhanë donacione nga agjenci donatore për zhvillimin social të njerëzve dhe fëmijëve në këto vende. U organizuan fushata të ndryshme dhe u bënë thirrje sociale që vullnetarët të vinin dhe të ndihmonin në zhvillim.

Ndër këto aktivitete, fushat kryesore të cilave iu kushtua rëndësia më e madhe ishin edukimi, ushqimi, aktivitetet kundër trafikimit të qenieve njerëzore, si dhe ndalimi i punës së fëmijëve. Të gjitha këto iniciativa të kombinuara, dhe një ditë kushtuar ndërgjegjësimit për mbrojtjen e fëmijëve dhe të drejtat e fëmijëve u garantua dhe kështu, Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve është festuar dhe sponsorizuar globalisht.

Top Channel